Jacati veze Hrvatske i Izraela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Yossi Amrani u utorak je boravio u Rovinju, a primili su ga gradonacelnik Giovanni Sponza i dogradonacelnik Marino Budicin.

Sponza je veleposlanika upoznao s poviješcu, kulturom, važnijim institucijama i gospodarskim granama te proizvodnji u gradu, rekavši da je turizam danas jedan od važnijih segmenata za njegov razvoj. Naglasio je multikulturalnost, multieticnost te prava koja uživaju sve manjine u Rovinju.

Napomenuo je i da je lani u Rovinju boravilo 420 Izraelaca koji su ostvarili više od tisucu nocenja.

- Trebalo bi poboljšati veze dviju zemalja, i to na podrucju kulture i ekonomije. Naše zemlje imaju jake politicke veze te sada treba graditi suradnju na drugim poljima. Ove cemo godine biti prisutni na tri važna kulturna dogadanja u Istri –  Sajmu knjige i filmskom festivalu u Puli, a u Porecu ce biti otvorena izložba fotografije. Osim u Istri, bit cemo prisutni i u Zagrebu te u Dubrovniku. Naravno, želja nam je da se i hrvatska kultura predstavi u Izraelu, kazao je Amrani.

Što se tice ekonomije, naglasio je da je Pliva sestrinska tvrtka izraelske farmaceutske tvrtke Teva, te da ih zanimaju i investicije u upravljanju vodom te turizmu. Napomenuo je da se u Izraelu ove godine ocekuje gospodarski rast za oko cetiri posto, te da stopa nezaposlenosti trenutno iznosi oko šest posto.

- Hrvatska i Izrael su male zemlje te kao takve moraju izlaziti u svijet, a ne zatvarati se u sebe. Sada je, unatoc krizi, dobro vrijeme i za investiranje, zakljucio je Amrani.


Podijeli: Facebook Twiter