Jačanjem poljoprivrede do novih radnih mjesta

Vedran Majcan i Branko Rončević na farmi u Škuljarima (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Vedran Majcan i Branko Rončević na farmi u Škuljarima (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Jedan od problema buzetskih poljoprivrednika veliki je broj nelegalnih gospodarskih objekata, a upravo su legalni objekti preduvjet za povlačenje sredstava EU fondova. Komunalni doprinos koji se plaća pri legalizaciji znatan je trošak, pa bi se on morao smanjiti ili u potpunosti ukinuti čime bi se rasteretilo poljoprivrednike", istaknuo je HNS-ovac Branko Rončević, kandidat koalicije SDP-HNS-HSU za dogradonačelnika Buzeta, koji je zajedno sa SDP-ovcem Vedranom Majcanom, koalicijskim kandidatom za gradonačelnika, sa novinarima danas obišao farmu obitelji Flego u Škuljarima.

Budućnost buzetske poljoprivrede, rekao je Rončević, leži u stvaranju prepoznatljive ekološke proizvodnje i brendiranih proizvoda. Jedan od načina njihovog plasiranja na tržište je kroz rad EKO zadruge.

Davanje gradskog poljoprivrednog zemljišta u dugoročan zakup pod vrlo povoljnim uvjetima također je jedna od mjera koja bi potaknula razvoj poljoprivrede. Zanimljivo je, rekao je Rončević, da na području Pazina postoje dvije klaonice, dok buzetska još uvijek nije u funkciji.

- Razgovarali smo sa vlasnikom klaonice koji je iskazao ozbiljnu namjeru da u ovoj godini pokrene rad. Jednako je tako potrebno potaknuti izradu mini sirane, istaknuo je.

Sve navedene mjere, naglasio je Vedran Majcan, poboljšat će stanje u poljoprivredi, smanjiti nezaposlenosti i potaknuti samozapošljavanje.

- Provođenjem predloženih mjera koalicije SDP-HNS-HSU, posrnula buzetska poljoprivreda vratit će se na zasluženo mjesto i biti jedan od pokretača Buzeštine, istaknuo je Majcan. Naglasio je također da iza poljoprivrednih proizvođača mora stati Grad, ne samo u predizborno vrijeme. (G. ČALIĆ ŠVERKO)




Podijeli: Facebook Twiter