Jačanjem kapaciteta do socijalne uključenosti

Jovana Prusac-Fabris i Irena Peruško (M. MIJOŠEK)
Jovana Prusac-Fabris i Irena Peruško (M. MIJOŠEK)

U pulskoj komunalnoj palači danas je održana konferencija za novinare u povodu završnog predstavljanja projekta "Jačanjem kapaciteta do socijalne uključenosti" koji je Udruga za promicanje stvaralaštva "Art studio" provodila u partnerstvu s Gradom Pulom i Udrugom za promicanje amaterskog sporta UPAS-om.

Na konferenciji za novinare u ime partnera na projektu govorila je pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Irena Peruško koja je, uz Jovanu Prusac-Fabris, voditeljicu projekta, i Ozrena Catelu iz UPAS-a, jedna od autorica Priručnika o inkluzivnom volontiranju "Želim volontirati", a koji je tiskan u sklopu projekta.

Kako je navela Peruško, riječ je o vodiču za sve one koji žele osnažiti svoje civilne organizacije, a nastao je iz iskustva s terena te na jednostavna način, korak po korak, vodi organizacije kroz priču kako pronaći volontere, kada s njim sklopiti volonterski ugovor, kako on izgleda, kome treba, što je to volonterska knjižica i slično.

Prusac-Fabris navela je pak da je cilj cjelokupnog projekta bio osnažiti čitav niz organizacija civilnog društva pa je tako održana šestodnevna edukacija za pisanje EU-projekata i četverodnevna edukacija za volontere, a u drugom dijelu radilo se na pokretanju volonterskih projekata - od onih jednodnevnih do dugoročnih.

- U sve smo aktivnosti projekta, od sportskih do kreativnih radionica, uključivali brojne volontere, a posebno se pazilo da u njih uvijek uključimo i određeni dio osoba s invaliditetom. Iako se oni najčešće percipiraju kao osobe kojima treba dati podršku, a ne obrnuto, pokazali su se kao izvrsni volonteri te odlično odrađivali svoj posao, navela je Prusac-Fabris te dodala da je kruna projekta zapravo potpisivanje Povelje za inkluzivnu zajednicu.

Nju je potpisalo čak 28 organizacija civilnog društva iz domene kulture, sporta, zaštite o životinjama te je time, kako je navela, nastala svojevrsna mreža koja bi trebala živjeti i po okončanju projekta. Sve su organizacije potpisivanjem ove povelje iskazale spremnost da u svoje buduće aktivnosti uključuju kao volontere i osobe s invaliditetom.

Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt se provodio godinu dana, a njegova ukupna vrijednost bila je 182.428 kuna. Cilj je projekta bio osnažiti male organizacije civilnog društva u Puli i okolnim općinama za prijavu na Europski socijalni fond, osnažiti ih za upravljanje volonterima, razvijati inovativne umjetničke i sportske volonterske programe za osobe s invaliditetom te kao krajnji cilj formirati Mrežu za inkluzivnu zajednicu te promicati primjere dobre praske i partnerstava. Kroz projekt je prošlo više od 220 sudionika i 40 volontera koji su ostvarili više od 1.100 volonterskih sati. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter