Jačanje uprave za manjinski narod dovodi do jednakosti

Seminar o pravima manjina održan je u prostorima županijske komore (M. MIJOŠEK)
Seminar o pravima manjina održan je u prostorima županijske komore (M. MIJOŠEK)

U prostorima Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula danas je održana druga po redu konferencija o pravima pripadnika nacionalnih manjina koja je organizirana u sklopu europskog projekta SAMPLE, koji provodi Grad Pula. Zajednički je to projekt Europske unije i Vijeća Europe koji je fokusiran na poboljšanje ostvarivanja prava manjina na različitim razinama vlasti u jugoistočnoj Europi, a na temelju standarda Vijeća Europe, posebno na temelju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina (FCNM) i Europske povelje za regionalne i manjinske jezike (ECRML) koje je i Hrvatska ratificirala.

Zemlje korisnice ovog zajedničkog projekta su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Kosovo.

Prisutnima se na početku obratila predsjednica županijske komore Jasna Jaklin Majetić koja je naglasila da su u danas već svi svjesni činjenice da je upravo multikulturalnost najveća vrijednost Istre, a međusobno uvažavanje i učenje jednih od drugih pravi je put kako bi svima bilo bolje. Naglasila je da je istarsko gospodarstvo izuzetno izvozno orijentirano, a zaslugu, kako je rekla za to imaju i brojni poduzetnici pripadnici nacionalnih manjina. 

Zamjenik gradonačelnika Grada Pule Fabrizio Radin pojasnio je osnovne smjernice projekta SAMPLE te istaknuo da se on u Puli provodi pod nazivom "Jačanje uprave za manjinski narod dovodi do jednakosti". Istaknuo je da se Grad u projekt uključio jer je prepoznao priliku za usavršavanje prakse na području ostvarivanja prava pripadnika manjina.

- Treba naglasiti da prava manjina po svojoj prirodi nisu jednom zauvijek osigurana, iako su zakonom zajamčena te je stoga potrebno i dalje ulagati velike napore. Bez edukacije i senzibiliziranja djelatnika gradske uprave i daljnjeg osvještavanja pripadnika nacionalnih manjina, sva prava ostaju "mrtvo slovo na papiru", kazao je Radin i dodao da je i uloga Grada da prati i na temelju programa financijski podupire pripadnike manjina, dok bi kako je rekao, uloga države trebala biti da ih u tome ne sprječava putem birokratiziranih uredbi i zakona.

- Grad Pula uvijek s ponosom ističe svoju multikulturalnost, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek te dodao da je Pula po svojoj multikulturalnosti prepoznata u cijeloj Hrvatskoj, ali i regiji. Naglasio je da najviše zasluga za suživot koji njeguju pripada upravo građanima, pripadnicima manjina i gradskoj upravi.

O provedenim aktivnostima u sklopu projekta SAMPLE govorio je autor projekta Tihomir Brčina kazavši da je projekt krenuo u veljači ove godine te završava u veljači 2016. Njegova ukupna vrijednost iznosi 20 tisuća eura, od čega je 18 tisuća eura sufinancirala Europska unija, a glavni mu je cilj unaprjeđenje ljudskih prava i zaštite manjina na području jugoistočne Europe.

- Imajući na umu dvojezičnost koja je na snazi u Gradu Puli, a u kojem je uporaba talijanskog jezika u postupcima koji se vode pred upravnim tijelima propisana Statutom, ovaj je projekt bio usmjeren na jačanje kapaciteta tijela uprave u pružanju mogućnosti pripadnicima autohtone talijanske nacionalne manjine za ostvarivanje njihovih prava, istaknuo je Brčina. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter