Jačanje gospodarskih potencijala Istre

Graciano Prekalj, Ivan Jakovčić i Dean Ban (J. PREKALJ)
Graciano Prekalj, Ivan Jakovčić i Dean Ban (J. PREKALJ)

Institut za poljoprivredu i turizam i Agencija za ruralni razvoj Istre AZRRI potpisali su sporazum o suradnji kojom će se primjenjivati znanja iz znanstvenih i stručnih istraživanja radi jačanja gospodarskih potencijala Istre, pogotovo na području poljoprivrede i turizma u ruralnim krajevima. U sjedištu Instituta u Poreču sporazum su potpisali vršitelj dužnosti ravnatelja ove ustanove Dean Ban i direktor AZRRI-ja Graciano Prekalj.

- Ovom ćemo suradnjom stvoriti preduvjete za primjenu kvalitetnih smjernica u razvoju ruralnog prostora Istre. Godine 2005. počeli smo raditi na zaštiti istarskog goveda koje je bilo pred izumiranjem i koje je s nekadašnjih 50 došlo na 1.500 grla, rekao je Prekalj. Dodao je da uskoro kreće projekt istarskog integralnog brenda koji će povezati najkvalitetnije istarske proizvode: vino, maslinovo ulje, pršut, meso autohtonih pasmina te tjesteninu i slastice.

Prekalj je naglasio da je lani Županijska skupština donijela program razvojnih centara za zaštitu bioraznolikosti, preradu mesa autohtonih pasmina na Gortanovom brijegu, u Vodnjanu za maslinovo ulje, u Poreču centar za vinogradarstvo i vinarstvo, u Buzetu rade na centru za tartufe, u Kaldiru za voće, u Raši za povrće itd. Zajedno s Institutom nastojati kreirati razvoj ruralnog prostora Istre radeći na kvaliteti proizvoda, od laboratorija do marketinga.

Ban je rekao da u Institutu postoje akreditirani laboratoriji za maslinovo ulje, vino, genetički laboratorij za biljne vrste.

- Otvaraju se kvalitetne perspektive za stavljanje ljudskih resursa u funkciju Istre. Znanost iz Instituta s jedne i AZRRI kao najbolja hrvatska agencija za ruralni razvoj s druge strane mogu stvoriti sinergiju za razvoj programa i ideja, rekao je župan i predsjednik Upravnog vijeća Instituta Ivan Jakovčić. Istaknuo je da na pragu ulaska u EU AZRRI ima enormno iskustvo u projektima za dobivanje sredstava iz fondova i već ovoga proljeća bit će gotove prve štale za uzgoj istarskih goveda. Zaključio je da će Institut AZRRI-ju pružiti znanstveni suport i odličnu mogućnost za proizvodnju i podršku poljoprivredi u Istri. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter