Jacaju težnje za ogranicavanje slobode govora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon trodnevnog rada završena je konferencija nazvana "Hrvatski mediji u borbi protiv korupcije", koja je na predavanjima i radionicama okupila niz uglednih novinara, izdavaca, vlasnika medija i medijskih analiticara.

Organizirali su je Ministarstvo pravosuda, Delegacija EU-a u Hrvatskoj i agencija Publicis Consultants PR. Antikorupcijska konferencija provodi se u sklopu projekta "Jacanje meduagencijske suradnje u borbi protiv korupcije – Kampanja za podizanje svijesti", financiranog u sklopu programa EU IPA 2007 za Hrvatsku.

Prošlo relaksirajuce razdoblje

Uz novinare, o stanju u medijima i borbi protiv korupcije izlagali su pravnici, javni službenici i predstavnici novinarskih korporacija. Prvog dana sudionike je pozdravio i predsjednik Republike dr. Ivo Josipovic.

"Nakon stanovitog 'relaksirajuceg' razdoblja, u zadnje vrijeme ponovno jacaju težnje za ogranicavanjem slobode javne rijeci", istaknuo je Emil Havkic, odvjetnik i strucnjak za medijsko pravo. "Prijedlozima najnovijih izmjena Kaznenog zakona za klevetu se uvodi kazna zatvora do godinu dana. Osim toga, uvodi se i institut tzv. sramocenja. Sve bi to moglo imati restriktivni utjecaj na izvješcivanje novinara o korupcijskim slucajevima", objasnio je Havkic.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Nataša ?urovic komentirala je "curenje informacija" u slucaju "Sanader" i drugima, odnosno objavu iskaza zašticenih svjedoka. Naglasila je da su ti iskazi "velikim dijelom autenticni, ali manjim dijelom nisu", što je pripisala namjeri utjecanja na tijek i ishod pravosudnog postupka.

Drago Kos
, bivši predsjednik slovenske komisije za suzbijanje korupcije i predsjednik skupine zemalja za borbu protiv korupcije Vijeca Europe, tematizirao je problem odnosa korupcije i medija. Po njemu, mediji znacajno utjecu na suzbijanje korupcije, i to izravno i neizravno.

Glavne su zapreke novinarskoj slobodi vlasništvo nad medijima, ovisnost o financijskom ucinku oglašavanja, strah od negativnih reakcija, oslanjanje na službene izvore informacija i ogranicen pristup informacijama. "Vjerodostojnost medija umanjuje se kada se osiguranje egzistencije i položaja u društvu pretpostavlja informiranju javnosti na objektivan, nepristran i odgovoran nacin", istaknuo je Kos.

Namještanje podobnima

Urednik na Hrvatskoj televiziji Denis Latin oštro je opisao stanje u nacionalnoj TV kuci: "Sanader je javnu televiziju od pocetka tretirao tek kao poligon za korumpiranje korumpiranih. Na HTV-u su se, potpuno klijentelisticki, mimo obveznih javnih natjecaja, dijelili milijunski iznosi za basnoslovno skupe sapunice, podobnicima namještali milijunski dokumentarni serijali, a pojedincima omogucavala narudžba stranog programa po cijenama koje su višestruko nadmašivale propisane budžete.

Još je bivše vodstvo, ravnatelj Vanja Sutlic i glavna urednica Informativnog programa Hloverka Novak Srzic, uvelo HTV u financijske dubioze".

"U proteklom su razdoblju najteže stradali novinari-istraživaci, koji su ondje poceli slobodno raditi tek poslije 2000. Ukidane su im emisije, oduzimane place, dobivali su otkaze, organizirane su namjerne diverzije njihovih emisija, a kampanju protiv njih otvorili su novinari tiskanih medija ciji su vlasnici bili u poslovnim dealovima sa Sanaderom. Danas je istraživacko novinarstvo gotovo potpuno eliminirano s javne televizije", objasnio je Latin.

U trodnevnoj konferenciji sudjelovalo je i desetak novinara iz vodecih hrvatskih redakcija. Zanimljivo je da "antikorupcijska" radionica za mlade novinare nije organizirana - zbog manjka interesa.


Podijeli: Facebook Twiter