Jačaju sukobi na istoku Ukrajine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Topnička paljba se pojačala u srijedu u okolici Donecka, proruskog separatističkog uporišta na istoku Ukrajine, svjedočeći o vojnoj eskalaciji koja zabrinjava međunarodnu zajednicu.

Čini se da paljba, žešća nego zadnjih dana, dolazi s područja blizu središta grada u smjeru zračne luke, koje dio još drže ukrajinske snage, javlja AFP s mjesta događaja. Gradske vlasti tog industrijskog grada koji je već mjesecima epicentar sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista, rekle su pak da se "topnička paljba i eksplozije čuju u svim dijelovima grada".

Ovi novi sukobi se događaju dan nakon upozorenja Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) zadužene za nadzor primirja koje su 5. rujna potpisali ukrajinske vlasti i pobunjenici i koje se danas sve češće krši. Neprijateljstva su se pojačala nakon izbora koji su 2. studenog provedeni na separatističkim područjima, koje Kijev i Zapad nisu priznali, ali ih je Rusija zapravo priznala. Ukrajina od petka upozorava da na istok njezina teritorija dolazi teško oružje iz Rusije koja niječe bilo kakvu umiješanost u sukobe u toj susjednoj zemlji.

Stanje u Ukrajini bilo je tema telefonskog razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel i ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka u utorak te američkog predsjednika Baracka Obame i ruskog Vladimira Putina u okviru summita čelnika azijsko-pacifičkih zemalja u Pekingu u utorak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter