Jača suradnja Istre i Zeničko-dobojskog kantona

S prijema u zgradi Istarske županije (A. KANCELAR)
S prijema u zgradi Istarske županije (A. KANCELAR)

Danas su u sjedištu Istarske županije zamjenica župana Viviana Benussi, načelnik Županijske uprave Valerio Drandić, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan te direktor Istarske razvojne agencije dr. Boris Sabatti primili  izaslanstvo Zeničko-dobojskog kantona s kojim je Županija 2004. godine potpisala Sporazum o suradnji. Glavna tema sastanka bili su reaktivacija i jačanje suradnje dviju partnerskih regija na brojnim područjima, posebice u turizmu, koji čini okosnicu razvoja ovog kantona.

U sastavu Zeničko-dobojskog kantona bili su ministar unutarnjih poslova Rifat Delić, ministrica za pravosuđe i upravu Romana Brkić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirko Trifunović te šef kabineta premijera Vlade Đenan Begović. Zajednički je stav da su Istarska županija i Zeničko-dobojski kanton prepuni različitosti, obje su regije multinacionalne i multikulturne što ih zapravo i približava.

- Imamo protokol o suradnji s Vojvodinom, a ima ga i Istarska županija pa smo došli da pokušamo napraviti nešto tripartitno, kazala je Brkić, dok je Trifunović naznačio bilateralne odnose u dijelu održivog razvoja, ekonomije, kulturne baštine, multikulturalnosti, multietičnosti i suradnje u Europi regija.

- Schengenska granica će nas još više povezati. Granice nam otežavaju, ali zbog toga ćemo morati bolje organizirati suradnju, rekao je Drandić te predložio suradnju u industrijskom sektoru i turizmu, budući da je Zenica, uz Sarajevo, postala velika turistička atrakcija u BiH za mlade generacije turista. Otočan je, pak, ponudio predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona posjet Uredu Istarske županije u Bruxellesu. (M. Ko.)


Podijeli: Facebook Twiter