Jabuke temeljito oprati i jesti s korom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Karakteristicno je za jabuke da ih se uvijek preporucuje jesti s korom, medutim, mnoge gradane muci masna kora koju nerijetko ne mogu dovoljno dobro oprati, pa ih zato radije jedu oguljene. Da bismo konacno saznali istinu i razriješili naše dvojbe oko toga je li kora današnjih jabuka zdrava, razgovarali smo s mr. sc. Marijanom Katalenicem, voditeljem Odjela za zdravstvenu ispravnost namirnica Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo iz Zagreba.
- Bez obzira da li spremate jabuke ubrane iz vlastitog uzgoja ili ih u trgovini kupujete usred zime, one cuvaju hranjive sastojke cak i u duljem skladištenju. Pod time se ne podrazumijeva vitaminski kapacitet koji stajanjem postaje sve manji, posebno vitamin C. Zapravo, jabuka je jedna od rijetkih namirnica koje toleriraju dugorocno skladištenje bez znacajnijeg gubitka kvalitete. To je omogucila moderna tehnološka metoda skladištenja u kontroliranoj atmosferi, a osim kontrolirane atmosfere i snižene temperature cuvanja koriste se i pojedini voskovi koji u mikronski nanesenom sloju cuvaju jabuku od isušivanja.
Kod nekih vrsta domacih, starinskih jabuka, takav »masni« sloj je prirodnog podrijetla i cuva jabuku od dehidracije. Ako se tvari za poliranje nanose tijekom tehnološke obrade i sortiranja jabuka, njihovo skidanje mlakom vodom je moguce, jer se na takav nacin i nanosi na jabuku. Kako se radi o inertnim spojevima i nanosu koji je mikronske velicine, kao i mogucnosti da se skine pranjem, nema nikakve potrebe izbjegavati jedenje jabuke s korom, posebno zbog koncentrirane kolicine prirodnih hranjivih tvari, rekao je Katalenic.
Kakvoca voca i povrca regulirana je pravilnicima koji su osnova za njihovu kontrolu, a koji su na snazi od prošle godine. Kod voca i povrca, ipak, najvažnija je zdravstvena ispravnost, posebno s pozicije korištenja pesticida i provodenja pravilnih agrotehnickih mjera uzgoja, što se redovito kontrolira putem monitoringa pesticida u vocu i povrcu koje provodi i Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo zdravstva. Ukoliko se tijekom kontrole utvrdi prevelika kolicina pesticida u vocu i povrcu, pa tako i jabukama, one se niti ne puštaju na tržište. S obzirom na specificnosti kore agruma, prije njihove konzumacije uvijek se preporucuje prvo dobro oprati koru, zatim ruke, pa ih tek onda guliti i jesti.
Mnogim stanovnicima Istre poznato je da naši susjedi Talijani vec godinama za pranje voca i povrca koriste posebnu tekucinu koja služi kao sterilizator. Zanima nas je li to nužno ciniti s današnjim vocem i povrcem te imaju li i naši gradani mogucnost korištenja nekih slicnih sredstava.
- Kod nas se, po mojim saznanjima, ne mogu pronaci takva sredstva, a zapravo i nema potrebe za njima. Naime, u pojedinim dijelovima Italije voda se vec godinama ne smije koristiti za pice, nego samo kao tehnicka voda. Pranje posebnim tekucinama u Hrvatskoj nije nužno jer više od 78 posto domacinstava ima vodu iz kontroliranih sustava. Tako da je kod nas dovoljno pranje mlakom vodom za pice, porucio je Katalenic.
Danas je u svijetu poznato nekoliko tisuca sorti jabuka od kojih svaka ima svoje specificnosti, kako po izgledu, tako i po okusu, no i sama kora se razlikuje od ploda do ploda. Premda na nekim jabukama kora zaista može biti tvrda i žilavija, pa ju nije ugodno jesti, niti jedna sorta jabuka, ukoliko nije bila izložena prevelikoj dozi pesticida, nije alergena. Medutim, konzumiranje jabuka i to posebice s korom može zasmetati osobama s divertikulozom ili drugim upalnim bolestima crijeva, pa bi one trebale izbjegavati svježu koru jabuke, ali mogu jesti oguljene svježe ili prokuhane jabuke. Neke reske ili kisele jabuke poput Idareda ili Granny Smitha ne odgovaraju osobama s tegobama želuca kojima se, takoder, preporucuje ili uzimati blaže, slatkaste sorte ili jabuke jesti prokuhane.
U svakom slucaju, razriješili smo nedoumice. Zato radije perimo malo duže jabuke mlakom tekucom vodom i jedimo ih s korom, jer je upravo kora ta koja sadrži puno više antioksidansa nego mesnati dio jabuke.


Podijeli: Facebook Twiter