Jabuke rodile na pragu prosinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jabuke na pragu prosinca, zaista rijedak prizor, može se vidjeti u idilicnom i urednom zaseoku Skoki iznad Pazinskih Novaki.

- Nikad se ni zapoštalo da su jabuke cvale tako kasno, kaže Ida Skok spremno se fotografiravši kraj stabla jabuke koje je ove godine drugi put rodilo. Simpaticni stariji bracni par Skok ne pamti da su ikad culi nešto takvo, a 74-godišnji suprug Jordan pokazao nam je i "drugi roj" fragole na ruzi pred kucom što, kaže, ipak nije tako rijedak dogadaj, ali ukazuje na plodonosnost ove mikrolokacije.

Obitelj Skok oduvijek se bavila poljoprivredom, a i danas imaju šest krava, kokoše i prasce. Žive sami otkad im se jedan sin ženidbom odselio u Pazin, a drugi otišao u Kanadu, ali se ne žale na situaciju, vec kažu da je dobro dok mogu raditi.

Razlog našeg posjeta ovom zaseoku na uzvisini s kojeg puca pogled na središnju Istru, a koji se sastoji od tri kucanstva, bio je vodovodni ogranak koji bi za kojih mjesec dana trebao doprijeti do seoskih špina. Dosad se obitelj Skok opskrbljivala kišnicom iz šterne, a blago je pilo na uredenom kalu (pojilištu).


Podijeli: Facebook Twiter