Jabuka u slatkim i slanim jelima


Na Svjetski dan jabuka Udruga Zdravi Novigrad proslavila je svoj četvrti rođendan, a rođendansko slavlje uveličano je zanimljivom gastronomskom i zabavnom manifestacijom kojom su željeli podsjetiti na vrijednosti jabuke i voća za ljudsko zdravlje.

Uz ostalo, na prigodnom slavlju nekoliko izlagača i obiteljskih gospodarstava predstavilo je svoje proizvode koji se povezuju sa zdravim načinom prehrane, odnosno s konzumiranjem jabuka i drugog voća. Poznati novigradski proizvođači voća i povrća Setnik, Finderle, Beletić i drugi osim jabuka ponudili su posjetiteljima zdravo voće i povrće iz vlastitog uzgoja. Bilo je tu i ukrasnih predmeta, a posebno je bilo zanimljivo nadmetanje u pripremanju slanih i slatkih jela. U svakom od njih morala se naći jabuka, a uz nju je moglo biti i drugog voća.

Pred žirijem (Orijeta Vrcelj, Alen Luk, Eva Nađ i Giada Catalano) našlo se 11 slatkih i 5 slanih jela, a po njima najbolju slasticu napravile su korisnice Doma za starije i nemoćne osobe Novigrad. Bila je to neodoljiva "Bakina pita od jabuka", rađena po bakinom, starom receptu. Najbolje slano jelo napravila je Novigrađanka Meri Hanžek i nazvala ga jednostavno – Jabuke za gurmane. Sva jela koja su prijavljena mogli su degustirati posjetitelji, kao i slatkiše koje su donijele Novigrađanke, u prilog fešti s jabukama.

Za edukativni dio programa u sportskoj dvorani pobrinuli su se najmlađi iz novigradskih dječjih vrtića Tičići i Girasole, te učenici mjesnih osnovnih škola koji su kroz igru "Od zemlje do tanjura" prikazali put razvoja i konzumacije jabuke. Izveli su to u živopisnim kostimima kojima su dočaravali voćnjak i berbu jabuka. Oni učenici s nešto više iskustva prezentirali su svoj rad na temu tog zdravog voća. Uz njih, posjetitelje su zabavljali članovi folklorne sekcije KUD Dajla, plesna skupina "Sunshine" te mladi novigradski gimnastičari pod vodstvom Giulije Moreale. Udruga Zdravi Novigrad i u petoj godini djelovanja nastavlja sa humanitarnim akcijama.

- Krenuli smo upravo na ovoj manifestaciji s prikupljanjem sredstava kojima bismo neki od novigradskih parkova opremili igralima za djecu u invalidskim kolicima i s posebnim potrebama. Akciju smo nazvali "Zavrti se sa mnom", jer sva djeca imaju pravo na sigurnu igru i druženje sa svojim vršnjacima, pa takvoj djeci želimo omogućiti zajedničku igru s ostalima. Akciju smo tek počeli, zahvaljujemo svima koji su se uključili, a pozivamo i sve koji mogu pomoći da nam se pridruže, pozvala je sve predsjednica Udruge Zdravi Novigrad Vivijana Fakin. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter