"Jabuka" u INK-u: Zakoni brojeva i zakoni dekonstrukcije

Violinistica Isabel izvodila je Bachovu glazbu
Violinistica Isabel izvodila je Bachovu glazbu

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula sinoć je premijerno izvedena predstava "Jabuka - Raj ili ponovno pakao" autora i redatelja Zvonimira Peranića, u produkciji Teatra Rubikon i Teatra umjetnosti TOFA uz INK kao partnera.

"Jabuka" je kraj trilogije započete s "Coito ergo sum" i nastavljene s "Tit(rajem)", a možda i kraj Teatra Rubikon koji je ušao u 21. sezonu, kako je redatelj nedavno najavio. "Esencija će se kristalizirati na kraju ili pak novom početku", piše u jednom trenutku na platnu.

Na bini je violinisticu Isabel koja izvodi Bachovu glazbu, dok na drugom kraju cijelo vrijeme sjedi lik kojeg tumači Dejan Martić. Na platnu iza njih emitira se video.

"Jabuka" zaokružuje trilogiju tako da se povremeno referira na prva dva dijela, a istovremeno se nadahnjuje još jednom velikom i to književnom trilogijom, Danteovom "Božanskom komedijom", ali u smislu da je dekonstruira kao što dekonstruira i Bachovu glazbu. "Božanska komedija" nije samo priča u stihovima, već je ona i kolekcija brojeva pa imamo tri puta po 33 pjevanja pisanih u tercama uz jedno dodatno na početku "Pakla", zbog kojih čitav spjev čini sto pjevanja itd.

Naziv predstave asocira na voće koje su Adam i Eva kušali s drveta spoznaje (iako kažu neki znalci da to uopće nije bila jabuka, ali pustimo to za neki drugi put), dok je jedna druga jabuka ona koja je, prema priči, pala na glavu Isaacu Newtonu pa je ovaj zbog toga matematičkom jednadžbom opisao zakon gravitacije. "Jabuka" se igra i poigrava zakonima fizike pa u jednom trenutku imamo priču o jabukama koje nisu pale na zemlju, već su se oduprle zakonu gravitacije. To opet može, ali i ne mora, biti poveznica s Bachom koji je promijenio klasičnu glazbu, unijevši nova revolucionarna pravila kontra onih neupitnih glazbenih kanona koji su do tada vladali, a te su promjene neki njegovi suvremenici percipirali kao grešku. "Jabuka" se odnosi i na poznatu marku kompjutera u čijem je logotipu zagrizena jabuka pa i na jabuku koja je zagrizla Snjeguljica, kao i na onu koja se stavlja u usta pečenog odojka, a tih referenci ima još.

"Jabuka" na prvi pogled djeluje hermetično i nerazumljivo, ali to zato što traži gledatelje kojima nije problem spotaknuti se o koju intelektualnu zamku, ali i pronaći skrivene pute koji vode ka razumijevanju predstave i odgovaraju na pitanje "Raj ili ponovno pakao?". Za to na raspolaganju ima glazbu, zatim video koji su složili Iva Milaković i Daniel Horvat. U tom videu imamo više priča, ponekad predstavljenih samo kroz natpise, a ponekad kroz likove koje tumače Asminka Lučev, Daniel Horvat, Anthony Tony Jugo Jr., Marinko Lakić, Ana Ljutić, Iva Milaković, Ksenija Nakić-Alfirević, Kristina Nefat, Zvonimir Peranić, Vesna Rožman i Andrija Tadić. (M. RADIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter