Jabuka nije jabuka… Ivana Sajko u Anexu

Alen Sinkauz, Ivana Sajko i Nenad Sinkauz
Alen Sinkauz, Ivana Sajko i Nenad Sinkauz

U sklopu novog programa Performativna Luka, nastalog u suradnji Matije Ferlina i Multimedijalnog centra Luka, sinoć je u galeriji Anex MMC-a Luka odigrano koncertno čitanje dramskog teksta Ivane Sajko "Prizori s jabukom".

Osim autorice na bini su bili i Alen i Nenad Sinkauz, a sam tekst premijerno je izveden u bernskom Stadttheateru 2009. godine u režiji Dore Schneider, da bi 2011. u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara bio postavljen i u Hrvatskoj te gostovao na 16. danima Antuna Šoljana u Rovinju.

Izvedba u Anexu bila je koncertna verzija te predstave, a po riječima autorice, "'Prizori s jabukom' inspirirani su biblijskim motivom izgona iz raja, pričom koja u suvremenoj perspektivi otvara pitanje je li moguće konstruirati teritorij rajskog vrta u društvu katastrofe i je li ga humano uopće i željeti, odnosno ne bi li takva jedna želja u sebi sadržavala najdublju socijalnu ignoranciju, ne bi li ljudi koji nastanjuju vrt bili povlaštena elita te, naposljetku, ne bi li živjeli u stanju neprekidne paranoje pred činjenicom da se vrata raja jednom mogu urušiti te da će ostati suočeni sa svijetom koji su propustili spasiti. Ova izvedba nudi povijest jednog takvog raspadanja."

Budući da je predstava predviđena kao čitanje, mizanscena je svedena na minimum, a umjesto glumačke akcije radnju pokreću glasovi, zvukovi, glazba, šaputanja i repeticije. Sajko tekst čita svojim glasom, a dugim se mikrofonom koristi kada čita "vijesti", monotonim muškim glasom. Alen i Nenad Sinkauz osim glazbene i zvukovne nadogradnje jednostavnim melodijama i šumovima na neki način nadograđuju i tekst - ponekad izravno komunicirajući s autoricom, a ponekad su tu u službi jeke.

Rajski vrt, njegovi čuvari, njihova ljubav te strah od gubitka vrta i jabuke glavni su motivi ovog dramskog teksta, koji unatoč jednostavnoj potki iznenađuje na svakom koraku. Jabuka i vrt kao simboli mijenjaju značenje ovisno o potrebi vladajuće propagande, a rajski vrt, koji može simbolizirati i individualnost i egocentričnost, na kraju neslavno pada i propada…

Režiju "Prizora s jabukom" potpisuje Ivana Sajko dok je za dramaturgiju zadužen Sandro Siljan. Glazbu su osmislili Alen i Nenad Sinkauz a uvodni je video rad Simona Bogojevića Naratha.

Cilj Performativne Luke je dovesti u Pulu domaće i inozemne izvedbene projekte van festivala i festivalskih sezona - gostovanja kvalitetnih autora s naslovima koji su prilagodljivi te se bez napora uklapaju u prostorne i tehničke gabarite MMC-a Luka i po prvi se put prikazuju pulskoj, istarskoj publici. Performativna Luka ostvaruje se sredstvima Grada Pule i Ministarstva kulture. (B. VINCEK; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter