"Ja sam Bog jer ljubim"

O velikim pjesnicima govorili Ivan Sršen, Andrew Zawacki, Josip Osti i Sinan Gudžević (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)
O velikim pjesnicima govorili Ivan Sršen, Andrew Zawacki, Josip Osti i Sinan Gudžević (Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ)

Glumac Aleksandar Cvjetković, širem televizijskom gledateljstvu posljednja dva mjeseca poznat kao lik opakog građevinskog i medijskog tajkuna u recentnoj televizijskoj seriji "Novine", sinoć je na pulskom Sajmu knjiga tijekom hommagea velikim slovenskim pjesnicima Alešu Debeljaku i Tomažu Šalamunu iznimno sugestivno kazivao stihove njihovih pjesama - Debeljakove "Grand hotel Europa" i Molbu na maloj postelji" te Šalamunove "Jesen" i "Ribu", u kojoj pjesnik piše i stih "Ja sam Bog jer ljubim" ('Jaz sem Bog, ker ljubim'). Hommageu su prisustvovale i njihove životne drugarice - poznata slovenska slikarica Metka Krašovec , književnica Erica Johnson te Alešova sestra.

- Teško je ovako slušati njihove pjesme; čuti glasove svojih prijatelja. To mi se događa stalno kad čitam njihovu poeziju, ali to znači da nisu mrtvi, kazao je Josip Osti, bosansko-slovenski pjesnik, pripovjedač, esejist, književni kritičar, antologičar i prevoditelj, koji je dosad preveo 110 knjiga slovenskih autora. Upravo je, kako je rekao Osti, Tomaž Šalamun "kriv" što je on postao slovenski pisac. Kazao je i da je Tomaž pjesmom "Mrtvi momci" preskočio svoju sjenu i dodao: "Aleš je bolovao tu našu živu ranu, ali i ranu Srednje Europe."

Pjesnik i prevoditelj Sinan Gudžević rekao je da je Tomaž imao melankoličan osmijeh, a imao ga je i Aleš, prizvavši zatim Aristotelovu tvrdnju da su ingeniozni ljudi melankolični.

Pjesnik i urednik časopisa "Verse" Andrew Zawacki ustvrdio je da Tomažove i Alešove pjesme ujedinjuje susret - kod Tomaža susret sa stranim na kameleonski način, na način promjene i otvorenosti za ono što dolazi. "S Alešom smo se više poistovjećivali; prepoznavali smo Heideggerov nemir i strah; Aleš je pisao kritičku poeziju, bavio se izazovom granice, jezikom i tradicijom", zaključio je Andrew Zawacki. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter