Ja bih kolica, daj da probam!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako se kupate? Plešete li u invalidskim kolicima? Možete li igrati košarku? - neka su od brojnih pitanja koja su ucenici treceg razreda Osnovne škole Kaštanjer postavljali predsjedniku Društva distroficara Istre (DDI) Davoru Komaru na koja je on spremno i bez okolišanja odgovarao.

- Ja bih kolica, daj da probam, vikali su ucenici kojima je posjet prostorijama Društva bila prilika i da isprobaju vožnju u invalidskim kolicima, hodanje uz pomoc štaka i hodalice, a kako nam veli jedan od ucenika, Ivan Županic, to mu je iskustvo bilo izuzetno zanimljivo.

Posjet je organiziran s ciljem upoznavanja ucenika s potrebama i mogucnostima mobilnosti osoba s tjelesnim invaliditetom, u povodu obilježavanja Europskog tjedna kretanja, pa su djeca na dar dobila i ilustriranu edukativnu knjižicu "Kako je tužni plavi autobus promijenio ime i postao sretan". Ona govori upravo o problemima s kojima se osobe u invalidskim kolicima, ali i majke s djecom u kolicima, susrecu zbog neprilagodenih autobusa.

Clanovi DDI-ja s gradanima su komunicirali na štandu na tržnici gdje su izložili prigodne knjige i letke vezane za Tjedan kretanja. Na ovaj nacin Društvo se prikljucilo i kampanji Saveza društava distroficara Hrvatske koja se provodi u 30 gradova pod motom "Prilagodeni medugradski autobus - uvedite ga!" jer, kako istice Komar, medugradskog autobusa prilagodenog osobama s invaliditetom u Hrvatskoj nema.

- U Puli su, što se javnog gradskog prijevoza tice, autobusi prilagodeni, no vec u drugim istarskim gradovima možete putovati samo u vlastitom aranžmanu što košta, zakljucuje Komar dodavši optimisticno da sve ide nabolje te da je samo pitanje vremena kada ce prilagodeni autobusi zaživjeti.

 


Podijeli: Facebook Twiter