J. Pino Ivančić proziva HDLU Istre za cenzuru

Pino Ivančić (M. ANGELINI)
Pino Ivančić (M. ANGELINI)

- Sazvao sam konferenciju za novinare jer od HDLU-a Istre još uvijek nisam dobio službeni odgovor hoće li moja prostorna instalacija biti dio revijalne izložbe članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. Naime, za revijalnu izložbu koja se održava svake godine predao sam svoj rad, no neslužbeno mi je javljeno da tekst koji sam pripremio za katalog i koji je ujedno i dio instalacije ne može "proći" bez izmjena, kazao je Ivančić na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama zadruge Praksa.

U spornom tekstu Ivančić se pita postoji li akcijski plan, povjerenstvo ili komisija za postavljanje skulptura po gradu Puli, te se pita i tko je u tom povjerenstvu i gdje su dokumenti ili pisani trag o tome gdje se i zašto postavljaju skulpture. Ivančić tekst završava navodeći imena pulskih i istarskih kulturnih djelatnika koji proziva "lobijevskim prknom"."

Ivančić navodi da je u razgovoru s Dorinom Vlakančić, predsjednicom HDLU-a Istre doznao da su u tekstu sporna imena te formulacija "lobijevsko prkno", ali da službenu potvrdu o tome još uvijek nije dobio. Dodaje i da je čuo da se sastao Sud časti HDLU-a na kojem se razgovaralo o tom tekstu, ali da njihov zaključak još nije dobio.

Za razliku od Ivančića, od Dorine Vlakančić smo odmah dobili zaključak sjednice Časnog suda HDLU Istre koji se sastao 10. prosinca. Zaključak je, veli Vlakančić, jednoglasno donesen. "Prema članku 18 Statuta HDLU-a Istre proizlazi da članovi ne smiju nanositi moralnu ili materijalnu štetu drugim članovima, pa stoga Časni sud predlaže da se ovaj materijal ne uključi u katalog Revijalne izložbe 2013. Časni sud podržava umjetnički izričaj Pina Ivančića, ali ne može podržati nanošenje moralne štete drugim članovima HLDU Istre.", piše u zaključku. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter