J. Koreja upozorava Pjongjang zbog nuklearnog pokusa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak održao je u četvrtak izvanrednu sjednicu i upozorio Pjongjang da će snositi "teške posljedice" izvede li treći nuklearni pokus, kao što je najavio.

Na sjednici u predsjedničkoj palači sudjelovali su ministar obrane, ravnatelj obavještajne službe i savjetnik za nacionalnu sigurnost, ističe se u priopćenju.

Lee Myung-Bak, koji 25. veljače prepušta dužnost Park Geun-Hye, izabranoj na predsjedničkim izborima krajem prosinca, zauzima se za jačanje obrambene moći zemlje, s obzirom da Pjongjang, kako je rekao, želi iskoristiti smjenu u državnom vrhu Južne Koreje.

"Vlada traži od Sjeverne Koreje da odmah prestane sa svim provokativnim izjavama i postupcima te da poštuje međunarodne obveze, pa tako i rezolucije Vijeća sigurnosti UN", ističe se u priopćenju predsjedništva.

"Odvaži li se na novu provokaciju, snosit će teške posljedice", dodaju iz predsjedništva.

Pjongjang je prošlog tjedna najavio novi nuklearni pokus, ali nije rekao kada će ga izvesti. Taj se pokus smatra izazovom upućenim Sjedinjenim Državama, njegovu "starom neprijatelju", i odgovorom na nedavno proširenje sankcija UN-a zbog lansiranja rakete dugog dometa.

To bi bio treći sjevernokorejski nuklearni pokus nakon onih iz 2006. i 2009., koji su isto tako bili odgovor na sankcije što ih je UN donio nakon ispaljivanja raketa.

Pjongjang je usto zaprijetio Seulu "fizičkom kaznom" ako se pridruži tim novim sankcijama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter