J. Koreja sumnja da Sjeverna ima nuklearni projektil

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnokorejsko ministarstvo obrane u petak je objavilo kako "sumnja" u sposobnost Sjeverne Koreje da lansira balistički projektil s nuklearnom glavom, kao što je to dan prije tvrdio američki dužnosnik na temelju obavještajnog izvješća.

"Sjeverna Koreja izvela je tri nuklearna pokusa, ali je i dalje dvojbeno je li uspjela proizvesti nuklearnu glavu dovoljno malu i laganu da bi se mogla postaviti na projektil", rekao je novinarima glasnogovornik ministarstva Kim Min-Seok.

No Sjeverna Koreja "približava se fazi" u kojoj će moći napraviti dovoljno malu glavu da je pričvrsti na projektil, dodao je glasnogovornik.

U četvrtak je član Predstavničkog doma iz Kolorada Doug Lamborn citirao izvješće Obrambene obavještajne agencije (DIA) prema kojem je Sjeverna Koreja sposobna izraditi malu nuklearnu bombu koju bi mogla postaviti na balistički projektil, ali ne bi bila "osobito" pouzdana.

Visoki američki dužnosnik potom je za AFP izjavio da SAD "ne vjeruju" da Sjeverna Koreja raspolaže takvim kapacitetima. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter