J. Koreja šalje brodove k sjevernokorejskim raketama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južna Koreja poslala je u petak dva ratna broda opremljena sustavima za proturaketnu obranu jer je dan ranije Sjeverna Koreja premjestila projektile na istočnu obalu, javljaju svjetski mediji.

Vojni dužnosnici izjavili su za južnokorejske medije da se ta dva ratna broda šalju na istočnu i zapadnu obalu. Jedan od ciljeva koji Pjongjang spominje pacifički je otok Guam na kojem je američka vojna baza. U četvrtak je SAD potvrdio da će na tu prijetnju reagirati slanjem sustava za proturaketnu obranu na Guam.

Uz SAD, i sjevernokorejski susjedi Japan i Južna Koreja u tome području imaju proturaketnu obranu. Japan ima sustave Patriot Advanced Capability 3, a Južna Koreja Patriot Advanced Capability 2, a obje zemlje imaju i ratne brodove s proturaketnim sustavima Aegis.

Na Guamu će Sjedinjene Države postaviti obrambeni sustav Thaad, a u regionalnim vodama ratne brodove s Aegisom, USS John McCain i USS Decatur koji su se zadnjih dana premjestili na zapadni Pacifik.

Sustav Aegis omogućuje ratnim brodovima da sruše neprijateljsku balističku raketu dok je još u svemiru.

Thaad je kratica od termina High Altitude Area Defense System, a to je sustav brze reakcije protiv balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa tijekom završetka srednje faze i u terminalnoj fazi njihova leta. Taj sustav koji SAD postavlja na Guamu može uništiti neprijateljske rakete na udaljenosti od 200 kilometara i na visini od 150 kilometara, a upotrebljava se za zaštitu strateških ili taktičkih lokacija visoke vrijednosti poput aerodroma i naseljenih mjesta. Thaad već dosta kasni i postavljanje na Guam bit će mu prva prava misija.

Sustavi Patriot napredni su sustavi raketa zemlja-zrak kojima je namjena obrana od zrakoplova, krstarećih i balističkih projektila. Oni su treći sloj u obrambenom štitu i upotrebljavaju se za zaustavljanje neprijateljskog oružja kad je već blizu. Ključni su element radar, kontrolni centar i lanseri na kamionima. Svaki ima četiri rakete, a u najnovijoj verziji Pac-2 i 16 raketa.

Sjeverna Koreja postavila je dva projektila srednjeg dometa na mobilne lansirne rampe i skrila ih na istočnoj obali, što se smatra prijetnjom Japanu i američkim pacifičkim bazama, objavili su u petak južnokorejski mediji.

Reuters piše kako tu vijest nije uspio potvrditi, ali takav potez mogao bi pokazati da Sjeverna Koreja, ljuta zbog južnokorejsko-američkih vojnih vježbi i UN-ovih sankcija želi pokazati spremnost na napad.

Sjeverna Koreja objavila je da bi nuklearni sukob mogao na korejskome poluotoku izbiti svaki čas, a već mjesec dana traje verbalni rat zbog kojega je i SAD premjestio vojsku u tu regiju.

Napetost u odnosu sa Sjevernom Korejom uzdrmala je i južnokorejska financijska tržišta, a vodeći predstavnici financijskog sektora upozoravaju da bi napetost mogla dugoročno štetiti tržištima.

Bijela kuća objavila je  kako je poduzela sve potrebne zaštitne mjere u povodu prijetnje Sjeverne Koreje nuklearnim napadom no Washington nije začuđen ponašanjem te izolirane komunističke zemlje.

U priopćenju koje prenosi sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA, glavni stožer sjevernokorejske vojske je rekao kako je službeno obavijestio Washington da će Amerikanci biti "uništeni nuklearnim udarom".

"Bespoštedna operacija" sjevernokorejskih snaga "konačno je dogovorena i odobrena", tvrdi vojska, po kojoj bi rat mogao izbiti "danas ili sutra".

Pjongjang predložio Rusiji evakuaciju veleposlanstva

Sjeverna Koreja predložila je u petak Rusiji da "uzme u obzir mogućnost" evakuacije svojeg veleposlanstva, izjavio je glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Pjongjanga.

"Predstavnik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova predložio je 5. travnja ruskoj strani da razmotri pitanje evakuacije suradnika iz ruskog veleposlanstva", izjavio je glasnogovornik Denis Samsonov kojega citiraju ruske agencije.

Diplomat je dodao da je Rusija dobila taj prijedlog "kao i druga veleposlanstva u Pyongyangu s obzirom na pogoršanje stanja na korejskom poluotoku".

"Rusija je primila taj prijedlog i zasad smo u stadiju donošenja odluke", dodao je Samsonov. "Ne događa se ništa izvanredno, veleposlanstvo radi kao i obično", naglasio je on.

Berlin je objavio da je u petak ujutro pozvao veleposlanika Sjeverne Koreje dok Pyongyang odašilje apokaliptične prijetnje već nekoliko tjedana.

"Veleposlanik Sjeverne Koreje pozvan je jutros na naredbu ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea u ministarstvo", kazao je glasnogovornik ministarstva Andreas Peschke na redovitoj konferenciji za tisak. Berlin mu je prenio "zabrinutost" zbog svakodnevnog pogoršanja krize. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter