J. Koreja: Park u vodstvu na predsjedničkim izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema izlaznim anketama koje su provele tri vodeće medijske kuće Park Geun-Hye tijesno vodi na južnokorejskim predsjedničkim izborima, objavili su mediji u Seulu neposredno nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Prema anketama Park je dobila 50,1 posto glasova a njen protivnik Moon Jae-In 48,9 posto. Državno izborno povjerenstvo objavilo je sat prije zatvaranja biračkih mjesta da je glasovalo 70,1 posto od 40,5 milijuna birača.

Park Geun-Hye (60) bi tako mogla postati prva izabrana predsjednica Južne Koreje, patrijarhalne zemlje svrstane tek nešto ispred Kuvajta na ljestvici rodne ravnopravnosti.

Predsjednički protukandidat Moon Jae-In (59), bivši borac za ljudska prava, upozorava da Park nije najbolji izbor za 24 milijuna stanovnika jer njezina je prednost samo to što joj je otac bio autoritarni predsjednik Park Chung-Hee.

Stručnjaci upozoravaju da se Park kao zastupnica u zadnjih 15 godina nije zauzimala da stvarno pomogne ženama ući u politiku. U kampanji je obećala povećati financijsku pomoć za čuvanje djece, povlastice za tvrtke koje bi zapošljavale žene te zakon koji bi obvezao stranke da istaknu 40 posto žena na izbornim listama. (Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter