J. F. Kennedy je zauvijek izmijenio televiziju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije točno pedeset godina, televiziju su opisivali kao nov medij koji će, kako se pokazalo, 'preko noći odrasti' ubojstvom u Dallasu. Televizijsko praćenje toga događaja bilo je znak da televizija napokon počinje ispunjavati svoja velika obećanja. Pokazala se dostojnom toga golemog izazova i odigrala je nemjerljivu javnu ulogu. Okupila je cijelu zemlju.

Amerikanci su sudjelovali u video-bdijenju, okupili se oko elektroničkoga ognjišta. Non-stop prijenosi na trima američkim mrežama dali su osjećaj jedinstva, pružili priliku da se zajedno žaluje i osjeti bliskost s udaljenim događajima.

Atentat na Johna Fitzgeralda Kennedyja označio je početak video ere, pišu američki mediji u jednoj od brojnih reportaža o raznim aspektima Kennedyjeva ubojstva povodom približavanja 50. godišnjice toga događaja. Televizija je detaljno pratila ubojstvo, komemoraciju i pogreb pa su gledatelji vidjeli završetak jedne političke karijere koja je počela s počecima televizije.

Još je 1956. televizija u povojima Amerikance upoznala s mladim političarem koji se bezuspješno kandidirao za potpredsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Kad se četiri godine poslije kandidirao za američkog predsjednika, televizijske su ga kamere pratile u stopu. Pobjedu su zapečatile televizijske debate s republikanskim kandidatom Richardom Nixonom. Prvu je gledalo 70 milijuna Amerikanaca, a Kennedy ju je uvjerljivo dobio.

Takve debate postale su poslije okosnice predsjedničkih kampanja. Kennedy je preuzeo novu dužnost, a jačao je i televizijski medij: broj kućanstava s televizorom skočio je s 37,1 milijuna 1950. na 46,9 milijuna u 1960. Deseci milijuna Amerikanaca gledali su 1961. predsjednikov inauguracijski govor u kojem je sunarodnjacima poručio da "ne pitaju što njihova zemlja može učiniti za njih...". Očarao je publiku televizijskim konferencijama za novinare, na kojima je bio iskren, slobodan i katkad duhovit poput televizijskoga voditelja.

Publika je voljela i njegovu suprugu Jackie. U veljači 1962. sve su tri mreže, CBS, NBC i ABC prenosile, a više od osamdeset milijuna Amerikanaca gledalo kako ona pokazuje upravo obnovljenu Bijelu kuću. "Kao nijedan predsjednik prije, John Kennedy je s obitelji pomoću televizije ušao u američke dnevne sobe", sažeo je to povjesničar Robert Caro, autor brojih knjiga, među ostalima i biografije Kennedyjeva nasljednika Lyndona Johnsona.

A onda se kobnog 22. studenoga 1963. i idućih nekoliko dana televizija u potpunosti posvetila nacionalnoj tragediji. Nikad prije nije televizija uživo prenijela ubojstvo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter