Izvukao jahtu "Senka" na ulaz u luku i potom isključio telefon!

Sa snimanja spota "Pokreni se" u studiju 3 Radio Pule
Sa snimanja spota "Pokreni se" u studiju 3 Radio Pule

Našu redakciju su nazvali ribari iz Krničkog porta koji su se požalili na dva plovila koja im smetaju pri obavljanju svakodnevnog posla, ponajprije prilikom ukrcaja i iskrcaja ribe s njihovih ribarica. Prema riječima ribara Sandra Percana, na operativnoj obali se već duže vrijeme nalazi privezana 20-metarska ribarica Andrea, koja uopće ne isplovljava. Percan smatra da bi vlasnik taj brod trebao premjestiti na neki drugi vez, najbolje na corpo morto unutar uvale, gdje ne bi ometao sigurnost plovidbe i normalno funkcioniranje ove ribarske lučice. Također, tvrdi da je taj brod dao svoje, da je stalno prikopčan na struju zbog uključenih potopnih pumpi, bez kojih bi vjerojatno potonuo. Smatra da će taj brod vjerojatno zaploviti samo još jednom, i to u rezalište.

"Andrea" uskoro ide za Dalmaciju

Prilikom prekjučerašnjeg izlaska na teren, odnosno našeg dolaska u Krnički porat, u lučici praktički nije bilo nikog. Jedan ribar, koji je rastezao mreže sa svojeg broda, te muškarac i žena s psom koji su na prvi pogled nonšalantno šetali po suncem okupanoj obali. Pokazalo se da je taj muškarac baš Tulio Škabić, vlasnik sporne ribarice Andrea. Na naše pitanje o primjedbama ribara samo je odmahnuo rukom, te rekao da navodi u svezi s njegovim brodom Andrea uopće nisu istiniti.

- Brod je u plovnom stanju, a tu je privezan jer čekam poziv iz brodogradilišta da bi s njim otišao na redovni godišnji remont. To bi se trebalo dogoditi ovih dana, i brod će onda otići i više se neće vraćati u Krnicu. Ići će loviti dolje u Dalmaciju, rekao je Škabić.

Na našu opasku da je brod vizualno u poprilično lošem stanju, te da je nekoliko stupnjeva nagnut u desnu stranu, što bi moglo biti povezano s prodorom vode, rekao je da je to posljedica opreme koja je većinom smještena na taj bok.

Ukoliko su Škabićeve riječi istinite, Lučka kapetanija, Lučka uprava Pula, pa možda čak i komunalni redar Općine Marčana, mogli bi na prostoru Krničkog porta rješavati samo jedan problem.

Nasukala se slovenska "Senka"

Naime, prije desetak dana, kada je na Kvarneru i dobrom dijelu istarskog priobalja, pogotovo po istočnoj obali, divljala bura, u Krnički porat se sklonila 15-metarska jahta pod imenom "Senka", koja ima koparsku registraciju i plovi pod slovenskom zastavom. Dočepavši se "sigurne luke", kapetan je očito previše opustio i podcijenio snagu vjetra. Konopi nisu izdržali i jahta se nasukala stotinjak metara desno od operativne obale. Na teren su izašli djelatnici Lučke uprave i Lučke kapetanije, i dobra je vijest da u havariji nije došlo do nikakvog zagađenja, a dojam je da je i brod relativno dobro prošao. U dogovoru s nadležnim, gore spomenutim službama, vlasnik je brod najprije privezao na operativnu obalu, a vlastima je kazao da već dogovara transport plovila u Sloveniju te da će se tu zadržati najviše dva dana. No, izgleda da je dogovor izigrao.

Polovicom prošlog tjedna vlasnik je angažirao 40-tonsku dizalicu koje je plovilo izvukla vani i stavila ga uz zid kuće koja se nalazi na samom ulazu u Krnički porat! Špirun broda jednim dijelom zatvara ulaz prema operativnoj obali, a teška dizalica, koja je podignula brod, stabilizatorima je oštetila i dio obale. Bilo kako bilo brod je još uvijek tamo. (Napisao i snimio Leonid SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter