Izvucen iz ruševina cetiri dana nakon potresa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski spasioci u cetvrtak su izvukli živa muškarca iz ruševina zgrada stradalih u potresu koji je prije cetiri dana pogodio jugoistok Turske.

Muškarac je spašen u gradu Ercisu koji je najviše stradao u nedjeljnom potresu. Odvezen je vozilom hitne pomoci uz klicanje ocevidaca.

U potresu magnitude 7,2 što je u nedjelju pogodio pokrajinu Van poginule su najmanje 534 osobe, a 2.300 je ozlijedenih prema najnovijem izvješcu turskih vlasti.

Novi potres u cetvrtak ujutro pogodio je Yueksekovu, grad na jugoistoku Turske, 250 km od podrucja pogodenog u nedjelju, no nije izazvao ni žrtve ni štete.

Preživjeli stanovnici u istocnoj turskoj pokrajini Van strahuju od smrzavanja i ocajnicki traže šatore jer mnogi od njih još spavaju na otvorenome dok hladni val i snijeg dodatno otežavaju pružanje pomoci, javljaju agencije.



Neki stradalnici optužuju dužnosnike u toj pokrajini s vecinskim kurdskim stanovništvom da pomažu samo pristašama vladajuce stranke AK, a drugi upozoravaju na profitere koji preuzimaju šatore i zatim ih preprodaju.

"Svi se razbolijevaju i mokri su. Cekamo cetiri dana, ali ništa nismo dobili. Kad na nas dode red, kažu da više nemaju", kazao je za agenciju Reuters 38-godišnji Fetih Zengin.

Stanovnik Ercisa, grada od 100.000 stanovnika i jednog od najteže pogodenog nedjeljnim potresom, Zengin kaže da spavaju pod plasticnom ceradom na komadima drveta, a u obitelji je 10-ero djece koja se razbolijevaju i dodaje: "Svi trebaju šatore, snijeg dolazi, to je katastrofa".

Dok se ispod ruševina izvlace mrtvi, i cuda se dogadaju poput spašavanja 19-godišnjeg studenta izvucenog 91 sat nakon potresa. Nažalost, njegovo je spašavanje zasjenila vijest o smrti prethodno cudesno spašene uciteljice, Gozde Bahar (27). Ona je u bolnici podlegla ozljedama zadobivenima na prsnom košu, javlja AFP.

Mnoge države šalju pomoc zrakoplovima, a vladini dužnosnici najavili su drukciju distribuciju da bi osigurali da šatore dobiju oni kojima su zbilja potrebni. Ministar prostornog planiranja Erdogan Bayraktar rekao je da je uništeno ili teško ošteceno 5.250 domova i pozvao one kojima kuce nisu bitno oštecene da se vrate svojim domovima, ali ljudi strahuju od ulaska u kuce kojima su napukli zidovi.

Ministar poljoprivrede Mehdi Ekre rekao je da ce vlada podijeliti i posebne šatore za smještaj stoke buduci da je u potresu uništeno 3.088 staja i torova. AFP javlja da je oko 17.000 šatora poslano u pokrajinu Van gdje je potres pogodio oko 700.000 ljudi.

Prve snježne padaline u cetvrtak ujutro nagovijestile su još teže stanje jer meteorolozi prognoziraju da ce snijeg padati iduca tri dana.


Podijeli: Facebook Twiter