Izvrstan koncert Damira Kukuruzovića i njegovog banda

S preksinoćnjeg otvorenja festivala u Zelenoj Laguni
S preksinoćnjeg otvorenja festivala u Zelenoj Laguni

Nakon dvije godine stanke u porečki Lapidarij ponovno se vratio festival jazz i blues glazbe, koji je sinoć na prvom koncertu gitarističkih virtuoza Damira Kukuruzovića i Paulusa Schäfera i njihovog banda privukao velik broj posjetitelja. Time je i službeno krenulo 22. izdanje Jazza u Lapu, koji će u prekrasnom ambijentu Lapidarija Zavičajnog muzeja Poreštine do kraja kolovoza donijeti niz koncerata koji se ove godine održavaju u sklopu Poreč Open Air Festivala.

Bila je to večer koja se glazbeno najbolje može opisati kao hommage Djangu Reinhardtu, francuskom jazz gitaristu i skladatelju romske narodnosti koji se ubraja u najveće glazbenike 20. stoljeća, ali i prvom i najvećem jazz talentu proizašlog sa Starog kontinenta. Osim Djangovih remek-djela, poput Minor Blues i Daphne, čule su se i neke tradicionalne te Kukuruzovićeve skladbe, a u savršeno izvedenim prijelazima izvođači bi povremeno ubacili i po nekoliko taktova poznatih rock hitova. Kukuruzović, rodom iz Siska, svoju je jazz karijeru započeo prije desetak godina. U rodnom gradu vodi Siscia Jazz Club i u njega dovodi najveće svjetske jazzere, a dan nakon porečkog nastupa on i Schäfer koncertom su zatvorili Siscia Open Jazz & Blues Festival. Dvojac se upoznao preko Facebooka. Schäfer se 1978. rodio u mnogobrojnoj romskoj obitelji u Nizozemskoj i od malih je nogu počeo prebirati po gitari. Naučio ju je svirati po sluhu upravo uz Reinhardtove pjesme, no zanimljivo je da ovaj izvanredni glazbenik koji nastupa po Engleskoj, Francuskoj, Americi, a sada i po Hrvatskoj ni danas ne zna čitati note.

Odlična je bila i njihova pratnja - Bruno Urlić na violini, Miroslav Čehalić na gitari i Željko Bilbija na basu koji su više puta zaslužili topao pljesak. Večer je zatvorio DJ Lindarski.

Sljedeći koncert u Lapu zakazan je za srijedu, 19. srpnja, kada će nastupiti Marco Frattini Quartet čiji članovi dolaze iz Amerike, Nizozemske, Italije i Austrije.

Svi će koncerti i dalje biti besplatni, a to treba zahvaliti pokroviteljima - Ministarstvu kulture RH, Gradu Poreču i njegovoj Turističkoj zajednici. Manifestaciju također podržavaju Vina Damjanić, hotelijerska tvrtka Valamar Riviera i restoran Dali. Jazz u Lapu organizira još jednom Pučko otvoreno učilište Poreč, a sve informacije mogu se dobiti na službenoj Facebook stranici festivala. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter