Izvrsni rezultati istarskog Zavoda za hitnu medicinu

Dispečerska služba 24 sata na telefonu - dostupna i timovima hitne medicine i građanima
Dispečerska služba 24 sata na telefonu - dostupna i timovima hitne medicine i građanima

Devet timova županijskog Zavoda za hitnu medicinu 24 sata pokriva područje Istre, noću i tijekom turističke sezone pojačani s dodatnim ekipama. Uspješnost oživljavanja pacijenata koji su doživjeli srčani udar izvan bolnice na svjetskom im je nivou - od tri pacijenta koja su živa dovezli do bolnice 2011. godine, ove godine održali su na životu do bolnice 61 osobu pod srčanim udarom. Preživljavanje nakon srčane smrti, dakle, u Istri bilježi golem rast s 2,2 na 26 posto. Bolnice u Bruxellesu imaju 20 posto, a hrvatski je prosjek uspješnosti oživljavanja ispod deset posto.

Četiri godine nakon izdvajanja hitne medicinske službe iz domova zdravlja, reforma koja se u prvo vrijeme činila ishitrenom i neorganiziranom, sada pokazuje dobre rezultate. Točno 1. studenoga 2011. počeli su djelovati zavodi za hitnu medicinu s prvenstvenim zadatkom da priskaču u pomoć u hitnim medicinskim situacijama, kad su ugroženi život i temeljne životne funkcije, i to intervenirajući na terenu, a ne u ambulantama. Da se sustav dobro uhodao, potvrđuju i drugi pokazatelji kvalitete koje redovito prate u Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije.

Iz Istre pacijente sa srčanim infarktom kojima je potrebna hitna ugradnja stenta direktno voze u riječki KBC. Polovica tih ljudi može umrijeti prije dolaska u bolnicu, jer su prva dva sata najkritičnija za razvoj maligne aritmije i smrt. Istarskim timovima hitne službe, međutim, u zadnje dvije godine nije umro nijedan pacijent kojeg su prevozili do Rijeke. Tijekom transporta koji traje sat, sat i pol, dogode se zastoji srca, ali uspješnim oživljavanjem sve su ih žive dovezli do riječke bolnice.

Do kraja godine u istarskom Zavodu počet će sustavno pratiti ove svoje pacijente i nakon njihova prijema u bolnice, sve do otpusta kući, da bi publiciranjem stručnog i znanstvenog rada prikazali svoje rezultate u protekle četiri godine.

- Dobro je što se hitna služba, koja je u nesreći prva na terenu, specijalizirala i može se posvetiti onima kojima je život u opasnosti. Postigli smo glavni cilj reforme - sada u 80 posto slučajeva u urbanim sredinama u Istri do pacijenta stižemo u roku od 10 minuta, a u ruralnim područjima unutar 20 minuta. U suradnji sa Županijom, gradovima i općinama dostignuta je zavidna razina dostupnosti hitne medicinske službe u svim ispostavama kroz 24 sata, a naročito pojačanjima tijekom noći i u turističkoj sezoni. Naime, zbog izdvajanja sanitetskog prijevoza iz djelatnosti hitne pomoći i njegova rada samo u dnevnoj smjeni, bilo je nužno pojačati noćne smjene hitne službe, kaže ravnateljica Zavoda dr. Ksenija Družetić-Božić. (Duška PALIBRK, snimio Neven LAZAREVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter