Izvrsne jazz interpretacije zaslužile ovacije publike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Renomirani Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom dirigenta Saše Nestorovića na središnjem je rovinjskom trgu koji se naslanja na rivu s vrsnim američkim džez glazbenicima preksinoć održao odličan koncert kojeg je na prvi dan ljeta pratilo mnoštvo turista i domaćih posjetitelja.

S pozornice smještene na Budicinovoj obali, kojom se inače slijevaju rijeke turista, instrumentalnom skladbom "Count Bubba" orkestar koji kontinuirano svira već više od 60 godina otvorio je lipanjsko izdanje Avantgarde Jazz Festival koji se po četvrti put održava u Rovinju da bi zatim uslijedile dvije skladbe (It's all Blues to me i Sorry Shade of Blue) s multiinstrumentalistom Johnom Lee Sandersom rođenim u Indiani, ali odraslom u Louisiani, Tennesseeju i Mississippiju što se intenzivno osjeća u njegovu blues nastupu. Osim što pjeva Sanders svira klavir, orgulje i saksofon, dobitnik je nagrade Canadian Music (2009.), nagrade Blues Music Award u Memphisu za skladbu godine, a bio je nominiran za nagradu Emmy (2007. godine).

Duhoviti i komunikativni pjevač Chris James čiji je nastup uslijedio jedan je od najvećih živućih interpretatora soul glazbe poznat po velikom rasponu glasa i atraktivnim izvedbama te utemeljitelj skupine The Natural Four. Predstavio se skladbama "Dangerous mood" i "Going down slow".

Publici koja je već dotad gotovo ispunila Trg maršala Tita predstavila se konačno pjevačica Zakiya Hooker, poznata prvotno kao kći cijenjenog američkog blues pjevača, gitarista i skladatelja Johna Leeja Hookera (1917.-2001.), koja je dosad ostvarila značajnu karijeru blues pjevačice sudjelujući na brojnim poznatim festivalima blues i džez glazbe te surađujući s nizom velikana bluesa.

Znana je po duboko emotivnim, proživljenim i duhovitim nastupima, što je potvrdila i na rovinjskoj rivi. Hooker je izvela pjesme "Love hotel" i "What I am gonna do" da bi za kraj prvog seta koncerta u duetu s Jamesom otpjevala "I wanna hug you". Nastupio je i poznati hrvatski blues glazbenik na usnoj harmonici Krešo Oremuš.

Drugi set koncerta otvorio je Sanders skladbama "Fourclosure on the house of love", "Lost in the shuffle" i "One crazy night", zatim James s "I wanna ta ta ya" i "Blue eyes gone" te Zakiya Hooker koja je ponudila "Keepin it real", "Cold cold feeling" i za sam kraj "One bourbon one scotch one beer". Koncert koji je održan pod geslom "Blues-soul-jazz with big band sound" bio je slobodnog tipa, a publika je nakon svake pjesme darivala glazbenike zasluženim pljeskom.

U suton najdužeg dana u godini publika se s davno zatrpanog dodirišta nekad izdvojenog rovinjskog otoka (starog grada) i podgrađa zadovoljno uputila u ugodnu noć. Za to su najzaslužniji američki glazbenici koji su u mediteranski areal vjerno prenijeli autentičnu senzibilnu glazbu amerikanskog juga, ali i uhodani orkestar HRT-a koji ih je majstorski pratio. (Anđelo DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter