Izvrsna kakvoca mora za kupanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trece ovogodišnje ispitivanje kakvoce mora na plažama Jadrana pokazalo je da je na više od 98 posto ispitanih plaža more bilo izvrsne kakvoce, a ni na jednoj nije ocijenjeno nezadovoljavajucim za kupanje, priopcilo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva.

Rezultati ispitivanja odnose se na razdoblje od 13. do 21. lipnja ove godine u kojem je obavljeno ispitivanje na 701 mjestu. Na 690 tocaka (98,4 posto) more je bilo izvrsne kakvoce, na sedam dobre, a na cetiri tocke ocijenjeno je zadovoljavajucim za kupanje, navodi Ministarstvo i dodaje da granicne vrijednosti propisane uredbom o kakvoci mora za kupanje nisu prijedene ni na jednome mjestu te ni na jednome mjestu nije ocijenjeno nezadovoljavajucim za kupanje.

Ispitivanje kakvoce mora na plažama provodi se u skladu s uredbom o kakvoci mora za kupanje, koja je prilagodena medunarodnim normama i pravnoj stecevini Europske unije, od sredine svibnja do kraja rujna svakih 15 dana, deset puta tijekom sezone kupanja duž cijelog obalnog pojasa na tockama koje prije pocetka sezone odreduje sedam priobalnih županija. Troškove ispitivanja podmiruju same županije koje su rezultate ispitivanja dužne objavljivati na svojim internetskim stranicama, navodi Ministarstvo.

Kakvocu mora za kupanje smiju pratiti samo ovlaštene pravne osobe kojima su taj posao povjerile županije. Nakon obavijesti o onecišcenju mora, one su odmah dužne uzeti uzorak mora i dostaviti podatke inspekciji zaštite okoliša i mjerodavnom upravnom tijelu u županiji koje o onecišcenju i o tome koliko se ocekuje da ce ono trajati obavještava javnost.


Podijeli: Facebook Twiter