Izvoznici i savjetnici dobili portal

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnoge tvrtke iz Hrvatske rado bi izvozile svoje proizvode i usluge, ali ne znaju kako pronaci kupca i nemaju dovoljno znanja o izvozu. Ovog je tjedna proradio internetski portal www.see-consultancy.net, koji ce postati jedinstvena baza savjetodavnih usluga za sve potencijalne izvoznike u šest zemalja regije: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Hrvatsku.

"To ce pomoci ponajprije malim i srednjim poduzecima jer veliki su izvoznici bolje uhodani", kaže Božica Lapic, zamjenica ravnatelja Agencije za promicanje izvoza i ulaganja. Portal je namijenjen i poslovnim savjetnicima jer objedinjuje podatke o konzultantima u šest zemalja regije. Dosad se prijavilo oko 40 pojedinaca i kuca koje se bave konzultantskim uslugama na podrucju izvoza, medu kojima ih iz Hrvatske zasad nema ni deset. Ocekuje se da ce baza podataka, kad se vijest proširi, jako porasti i da ce se stvoriti regionalna mreža poslovnih savjetnika.

Stvaranje te mreže financira njemacka vlada putem Otvorenog regionalnog fonda za jugoistocnu Europu te uz pomoc Njemackog društva za tehnicku suradnju, kojem su u Hrvatskoj partneri Agencija za promicanje izvoza te Udruga poslovnih savjetnika. Portal funkcionira vrlo jednostavno: ima tražilicu uz pomoc koje se mogu naci svi konzultanti u šest zemalja. Dovoljno je, primjerice, odabrati Makedoniju da bi se pojavili svi tamošnji savjetnici. Onaj kome trebaju savjetnici za konkretne poslove odabrat ce neku od 40 djelatnosti koje stoje na raspolaganju - od poljoprivrede preko drvne industrije do informatike - i dobiti podatke o kompetentnim konzultantima u cijeloj regiji.

Ovim se portalom želi potaknuti izvoz, odnosno jacanje gospodarske i trgovinske suradnje medu zemljama jugoistocne Europe. Njime se, za pocetak, potice okupljanje poslovnih savjetnika te podizanje njihove strucnosti i poslovne etike.


Podijeli: Facebook Twiter