Izvorni golf na starom egzotičnom golf terenu Brijuna

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

"Golf kakav je nekoć bio" ili poznatiji kao "hickory golf" proteklog vikenda vratio se po treći put na stari, egzotični golf teren na Brijunima. Hickory golf igra se originalnim palicama, starijima od stotinu godina, izrađenima najčešće u škotskim obrtničkim radionicama, a ime dobiva po američkom drvu hickoryju od kojega se izrađivala drška golf palice. Igrači su prepoznatljivi i po pitoresknoj odjeći iz tih minulih i veselih vremena. Ideja je, prije svega, vratiti se iskonu prijateljskog natjecanja i fair-playa te idealima slobode, jednakosti i bratstva. Ovaj trend povratku izvorima ove plemenite igre snažno je prisutan u cijelom svijetu, a posebno u Sjevernoj Americi, Europi te na Dalekom Istoku.

Tereni kao u Škotskoj

Prva dva "revival" golf turnira održana su 2013. i 2014. godine u organizaciji Golf kluba Pula te u suradnji s Nacionalnim parkom Brijuni, uz Organizacijski odbor u sastavu Davor Pikot, Christoph Meister i Damir Ritoša. Turnire su podržale krovna svjetska golf hickory federacija Society of Hickory Golfers te krovna europska European Association of Golf Historians and Collectors, u čijem je osnivanju sudjelovao član GK-a Pula. Hrvatska je tako imala i natjecatelja na prvom europskom hickory golf prvenstvu održanom 2012. u švedskom Gothenburgu. Stari golf teren na Brijunima jedan je od rijetkih preostalih povijesnih terena u Europi, koji se usto, možda najviše približio izvornim škotskim, prirodnim "links" terenima.

Čast je Brijunima iskazala i njemačka hickory federacija koja je za svoje mjesto osnutka, od svih mogućih u Njemačkoj i svijetu odabrala baš Brijune te je osnovana 4. svibnja 2013. na prvom Brioni Hickory Open Championshipu. Velike zasluge za to pripadaju njezinu osnivaču i velikom poborniku i promicatelju Brijuna Christophu Meisteru.

Ovogodišnji turnir održan je po izuzetno jarkom suncu i visokoj temperaturi te treba odati priznanje svakom natjecatelju koji je došao i nastupio, a došli su, osim iz Istre, i iz Austrije, Slovenije te Njemačke. Kod dama pobjedu je odnijela sa 101 stroke-udarcem Petra Dudzus iz Berlina, a u konkurenciji gospode Andreas Karacsonyi iz Lienza s 98 stroke-udaraca. (Milan PAVLOVIĆ, fotografije: GK Pula)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter