Izvodac radova nije oštetio fasadu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Laž je da je potrebna hitna sanacija na fasadi zgrade u Ulici Sergijevaca 18/Maksimijanova 2 zbog oštecenja koja su nastala prilikom postavljanja skele. Pod punom moralnom i materijalnom odgovornošcu tvrdim da nije došlo ni do kakvog oštecenja te da je fasada zgrade u sasvim solidnom stanju i pješacima ne prijeti nikakva opasnost", rekla nam je Nada ?ugum, direktorica tvrtke Navi coop, izvodaca radova na toj zgradi.

Reagirala je na proteklih dana objavljen novinskiu tekst o odluci da se hitno sanira fasada te zgrade (što košta nešto više od 88 tisuca kuna) zbog oštecenja nastalih prilikom postavljanja skele da bi se došlo do krova kojeg je trebalo sanirati. Odluku je, medu 15 ostalih, donio gradonacelnik Boris Miletic, a sve ne bi li se, kako piše u obrazloženju, sprijecilo daljnje osipanje fasade i ugrožavanje sigurnosti ljudi.

- Ne znam zašto je navedeno da je sanacija potrebna zbog oštecenja fasade kada do oštecenja nije došlo. Mi smo odradili sanaciju krovišta, kao što je ugovoreno, i ništa više. Medutim, u meduvremenu su nam ipak rekli da ce se obaviti sanacija fasade i nama skela ondje stoji vec deset dana. Nema govora ni o kakvom oštecenju ni opasnosti za ljude, rekla je ?ugum. Dodala je da je obnova fasade bila predvidena, no od toga se odustalo jer suvlasnici nisu imali novca. "Odjednom se promijenilo mišljenje i receno nam je da se krece u sanaciju fasade", napomenula je ?ugum. Istaknula je da joj je izrecenim neistinama ucinjena ogromna šteta.

U odgovoru kojeg smo dobili od Grada Pule istice se da je došlo do nenamjernog propusta nadležnih službi prilikom sastavljanja obrazloženja Odluke o sklapanju ugovora o financiranju zahvata.

"Na taj nacin bilo je moguce išcitati da je do oštecenja procelja zgrade došlo tijekom izvodenja radova montaže skele, i to krivnjom izvodaca radova koji je skelu postavio za potrebe izvodenja radova sanacije krova, što ne odgovara realnom stanju. Do oštecenja fasade, naime, nije došlo uslijed montaže skele, vec je tada utvrdeno da postoje znacajna oštecenja procelja. Naime, tek po montaži skele moglo se preciznije utvrditi pravo stanje procelja, kao i kolicine i vrste oštecenja, a što se pregledom objekta njegovim obilaskom iz ulice Sergijevaca i Maksimijanove nije moglo u toj mjeri utvrditi. Slijedom svega navedenog želimo se ispricati izvodacu radova, stanarima i javnosti zbog ovoga nenamjernog propusta", kažu na kraju odgovora iz Grada Pule.

Drago Glumac, direktora Castruma, upravitelja sporne zgrade, nam je pak ponovio obrazloženje iz akta gradonacelnika.

- Kada se postavljala skela na zgradu uvidjelo se da je fasada lošija nego što se mislilo. Održan je potom sastanak sa suvlasnicima i predstavnicima Grada, na kojem je odluceno da se ide u hitnu sanaciju fasade, rekao je Glumac. Dodao je da je dodatni razlog bio i taj što je ondje vec postavljena skela pa su izbjegnuti dodatni troškovi. Kazao je da je istina da se obnova fasade planirala, no suvlasnici su tijekom pregovora istaknuli da nemaju novca pa je odluceno samo sanirati krovište.

- Troškove hitne sanacije snosit ce Grad Pula, a otplacivat ce se prebijanjem iznosa pricuve za odredeno razdoblje, rekao nam je Glumac. (Nera SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter