Izvlacenje novca iz države

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premda je Ivo Sanader tek šesnaesti na popisu okrivljenika u istrazi za Fimi-mediju, istražnim nalogom USKOK-a na teret mu se stavlja najozbiljnija uloga - uloga organizatora grupe kojoj je cilj bio izvuci novac iz države. Sanaderova šesnaesta pozicija samo je formalna, tamo je dospio tek po redu širenja istrage.

Sanaderova grupa sastojala se od tri covjeka - njega osobno, devetookrivljenog Mladena Barišica i prvookrivljene Nevenke Jurak. Cijela je stvar pokrenuta 2004. godine, nakon što je HDZ osvojio parlamentarne izbore.

- Izbori su bili u studenom 2003. godine, a mogu vam reci da se izborna godina u svim strankama naziva »godina žetve«, rekao je Barišic iznoseci obranu pred uskockim tužiteljima.

Nakon »godine žetve«, Barišic i Sanader su u razgovoru dogovorili da ce stranka Nevenki Jurak davati poslove, a da ce zauzvrat dio dobiti vracati. Prijedlog je bio Barišicev, a Sanader se složio s tim.



Bivši premijer sazivao je sastanke i tražio od svih predstavnika državnih institucija, poduzeca i tijela da posluju s Fimi-medijom. Poslovi su tekli sami od sebe - bilo izbjegavanjem ili lažiranjem javnih natjecaja, lažnim narudžbenicama, direktnim pogodbama. A preko tvrtke Onida drugookrivljenog Bojana Dimica lažnim fakturama se izvlacio novac iz Fimi-medije. Dimic je potom dizao novac sa svog racuna i vracao ga Nevenki Jurak. Na taj nacin je iz Fimi-medije izvuceno 16,5 milijuna kuna, a Bojan Dimic zadržao je 1,6 milijuna kuna provizije.Za poslove s državnim institucijama i poduzecima, Fimi-mediji je isplaceno 126 milijuna kuna, a od MUP-a su dobili cak 17,2 milijuna kuna. Bivši ministar unutarnjih poslova i današnji gradonacelnik Virovitice Ivica Kirin za Fimi-mediju napravio je preko više toga.

Najprije je 2006. godine poništio javno nadmetanje za kampanju sigurnosti cestovnog prometa, a na kojem je vec 17 poduzeca preuzelo natjecajnu dokumentaciju. Potom je 2007. godine organizirao novo nadmetanje, ali je osigurao da budu pozvana samo poduzeca po preporuci Nevenke Jurak, a onda je još planiranu vrijednost nabave s 9,9 milijuna kuna povecao na 16.124.000 kuna.

Ponuda Fimi-medije bila je svega 6.323 kuna niža od procjene. Samo za TV spotove MUP je po tom ugovoru Fimi-mediji isplatio 10,1 milijun kuna, a televizijske kuce su Fimi-medije te iste spotove naplatile više od upola manje - 4,7 milijuna kuna. Sve to dogadalo se, kako tvrdi Barišic, u »godini žetve« i nakon sastanka Ive Sanadera s predstavnicima javnih poduzeca.

K tome, MUP je pod Kirinovim vodstvom 2006. godine na jednak nacin zaobišao javni natjecaj i osigurao Fimi-mediji 1,16 milijuna kuna na kampanji »Turisticka sezona« milijuna kuna.Kao što smo vec izvijestili, od 44 milijuna kuna protuzakonite dobiti Fimi-medije, Nevenka Jurak predala je Mladenu Barišicu najmanje 32 milijuna kuna, a Barišic Sanaderu najmanje 28 milijuna kuna. Fimi-medija zadržala je najmanje 10 milijuna kuna, a Bojan Dimic dobio je 1,6 milijuna.


Podijeli: Facebook Twiter