Izviždali predsjednicu na spomen uloge svećenstva u pripajanju Istre domovini


U nazočnosti velikog broja uzvanika među kojima su bili Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH, ministar Oleg Butković, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Anton Klimam, izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH, istarski župan Valter Flego i mnogih drugih u Spomen domu Sjedinjenja i slobode u Pazinu održana je svečana sjednica Skupštine Istarske županije u povodu Dana županije i 70. obljetnice Pariške mirovne konferencije kojom je i formalno Istra pripojena Hrvatskoj u tadašnjoj Jugoslaviji.

Predsjednica Grabar Kitarović istaknula je kako je sjedinjenje Istre s Hrvatskom bila vjekovna težnja Istrana, koji su svoje opredjeljenje iskazali Pazinskim odlukama u rujna 1943., a za njih su se borili tijekom 20-godišnje fašističke okupacije ovih krajeva. Dodala je kako su tomu doprinos dali i pripadnici talijanske nacionalne zajednice koji i danas doprinose razvitku Istre i Hrvatske u svim aspektima društvenog života. Naglasila je kako su u Istri pale prve žrtve fašizma i kako se ovdje razvio prvi antifašistički pokret, i kako je upravo u Pazinu objavljen proglas o sjedinjenu Istre s Hrvatskom koji završava poklikom "Živjela hrvatska Istra".

- Poseban doprinos svenarodnoj borbi za slobodu dalo je katoličko svećenstvo. Na pariškoj mirovnoj konferenciji katoličko je svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem objavom Spomenice hrvatskog svećenstva u Istri i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka, rekla je predsjednica Grabar Kitarović popraćena zvižducima nazočnih. Dodala je i da je domoljublje Istrijana istim žarom došlo do izražaja i u Domovinskom ratu, najvećim mogućim odazivom u postrojbe Hrvatske vojske i policije.

- Svim hrvatskim braniteljima iz Istarske županije dugujemo trajnu zahvalnost, rekla je predsjednica, za što je dobila aplauz nazočnih. U nastavku je dodala kako Istra danas snažno kroči puten razvoja i zato nije rijetkost sa upravo Istru ističe kao primjer uspjeha i napretka, uz još neke primjere iz drugih županija, to dokazuje kako županijski model nije kočnica razvoja već naprotiv model koji treba unapređivati. To bi moglo biti uspješnije kada bi se županijama, gradovima i općinama dalo više funkcionalne i financijske samostalnosti, rekla je predsjednica prekinuta gromoglasnim aplauzom.

- Žao mi je što to moram reći, no sve su dosadašnje hrvatske vlade decentralizaciju isticale kao politički cilj, ali nismo se od toga daleko odmakli. S druge strane županije su pokazale inicijativu i da znaju oblikovati održivi razvoj, odgovorno raspolagati novcem poreznih obveznika i koristit sredstva Europske unije, rekla je Grabar Kitarović. Naglasivši kako na lokalnu razinu, županija, gradova i općina treba spustiti sve ovlasti koje se može spustiti, a da se ne ugrozi državne i nacionalne interese, a to je važno i za razvoj demokracije, jer će politička vodstva jedinica lokalne samouprave učiniti izravno odgovornima za društveni razvoj, u čemu je bolje moći participirati i naše nacionalne manjine. Na kraju je istarskom županu Valteru Flegu zaželjela uspješnu realizaciju svih zacrtanih projekata na radost Istre i cijele Hrvatske.

Zvižduci i za Klimana

Ministar Butković govorio je o ulaganjima u Istru, u ovdašnje infrastrukturne projekte izdvojivši pri tomu skori početak gradnje Istarskog cestovnog ipsilona od Pazina do tunela Učka u punom profilu autoceste, obale u Puli, ali i nabavu autobusa za pulski gradski prijevoz.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Anton Kliman čestitao je nazočnima Dan Istarske županije i 70. obljetnicu Pariškog mirovnog sporazuma kojim je na međunarodnoj razini potvrđena volja Istrijana o priključenju Istre s domovinom Hrvatskom.

- U povijesti svakog naroda postoje datumi koji imaju posebnu težinu. Za nas Istrijane, hrvatski narod i svakog istinskog domoljuba to je 25. rujan 1943. kada su potvrđene prethodno donesene odluke o priključenju Istre Hrvatskoj. Taj rujan 1943, bio je vrhunac domoljubnog zanosa Istrijana i masovnog uključivanja u tadašnji Narodnooslobodilački pokret. Trebale su proći još dvije godine do konačnog oslobođenja zemlje i još dvije godine do međunarodnog priznanja pripadnosti Istre s Hrvatskom. Pri tomu je  veliki doprinos dalo istarsko katoličko svećenstvo na čelu s Božom Milanovićem koji su dokazali hrvatski karakter Istre, poručio je Kliman uz zvižduke u dvorani.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić i počasni građanin Istarske županije osudio je izjednačavanje fašizma i socijalizma. Činjenica je, kaže, da se radi o dva oprečna totalitarna sustava. U fašističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj na smrt su bili osuđeni svi koji su bili drugačiji, a na zloglasnom su Golom otoku završavali oni koji su ugrožavali politički sustav tadašnje države.

Skandiranje "Tito, Tito"

Istarski župan Valter Flego i Franjo Habulin predsjednik hrvatskih antifašista govorili su o značaju antifašističke borbe, pri čemu je Habulin istaknuo značajnu ulogu Josipa Broza Tita. Na što je dvorana skandirala "Tito, Tito". Dodajući kako su mnogi pod njegovim vodstvom pristupili Narodnooslobodilačkoj borbi kao borbi za ravnopravnost i socijalnu pravdu. Istaknuo je i Osimske sporazume kojima je Tito osigurao mir i stabilnost između Italije i Jugoslavije. Osvrnuo se i na jačanje ekstremne desnice u Hrvatskoj koja želi falsificirati povijest i rehabilitirati zločinačku Nezavisnu državu Hrvatsku, ali činjenica je da je moderna hrvatska država nastala u Drugom svjetskom ratu, a njene su granice od agresora obranjene u Domovinskom ratu.

Istarski župan Flego istaklo kako su 1943. u Pazinu donesene povijesne odlike, ali Istra, kaže, ne želi živjeti u prošlosti već se okreće budućnosti, jer se često događa kako je prošlost uteg budućnosti. No, pri tomu nikako ne zaboravlja antifašizam čije se vrijednosti ovdje u Istri njeguju i svakodnevno žive.

- Ako ne razmišljamo o budućnosti nećemo je ni imati zato danas treba posijati sjeme čije će plodove ubirati naša djeca, rekao je Flego dodajući kako je upravo zahvaljujući takvim promišljanjima Istra, uz Grad Zagreb, danas najrazvijenija regija u Hrvatskoj. Naveo je niz projekata do gradnje bolnice u Puli pa do, skrbi o otpadu, okolišu i vodama, te poljoprivredi i turizmu koji su kao originalni istarski proizvodi poznati u cijelom svijetu. Zato se zalaže za decentralizaciju koja bi Istri, ali i drugim hrvatskim regijama omogućila brži razvoj.

Zabrinutost za povijesni revizionizam izrazio je Erik Fabijanić, predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije, dodajući kako Istarska i Primorsko goranska županija njeguju antifašizam i njegove tekovine, ali i dobru suradnju na mnogim područjima. Ona u protupožarnoj zaštiti posebno se pokazala učinkovitom tijekom minulog ljeta. Predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić, rekao je kako povijesni revizionizam, kao što je to u Istri, najbolje prevladava razvojem i napretkom, a to je moguće uz mir, slobodu i suživot. To su vrijednosti koje Istra živi i svatko tko to prihvaća, bez obzira odakle se došao, pravi je Istrijan, poručio je Drandić.

Prije svečane sjednice Skupštine Istarske županije predsjednica Kolinda Grabar Kitarović položila je vijenac na spomenik poginulima u antifašističkoj borbi i žrtvama fašizma u Parku Narodnog ustanka, a potom je razgledala izložbu "70 godina: Pariški mirovni ugovori - 70 anni Trattati di Parigi 1947.", koju joj je predstavio prof. dr. Maurizio Levak sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. (Mirjan RIMANIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter