Izvidi policije: Jakovčić reketario investitora?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je njemački investitor Georg List na Hrvatskoj televiziji optužio IDS-ove čelnike za reket oko njegovog polo projekta u Motovunu, policija i pulsko Županijsko državno odvjetništvo potvrdili su da rasvjetljavaju navedeni slučaj.

"U slučaju polo projekta kraj Motovuna provode se izvidi, a postupanje tijekom izvida je tajno", priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Puli. Istarska policija je također na upit što poduzima jučer potvrdila da "u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, provodi izvide u navedenom slučaju".

Naime, List tvrdi da su IDS-ovci krivi da je njegov projekt vrijedan oko 75 milijuna eura završio u blokadi. Navodno ga bezuspješno pokušava pokrenuti već 12 godina, a uložio je oko pet milijuna eura u posao koji još nije započet. List je u izjavi za HTV kazao da mu je tadašnji istarski župan Ivan Jakovčić, nakon što je on zatražio razgovor s njim da bi ga upoznao sa zaprekama na koje je naišao u realizaciji projekta u Motovunu, rekao da ako ga želi realizirati treba uplatiti pola milijuna eura tvrtki Branka Curića, tadašnjeg pročelnika za turizam Istarske županije.

"Te su me riječi šokirale pa sam mu odgovorio da mi takvo što ne pada na pamet jer sam već oko 300 tisuća eura bio platio najboljim svjetskim konzultantima za izgradnju polo-igrališta i pratećih objekata", izjavio je List.

Počasni predsjednik IDS-a i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić odbacuje Listove optužbe.

- U potpunosti odbacujem sve neistine koje su iznesene na moj račun i najavljujem da će se gospodin koji je iznio te laži imati priliku izjasniti uskoro na sudu. Ovo ću poduzeti jer mi je dosta blaćenja mog imena i prezimena te stranke kojoj pripadam, rekao nam je između ostalog Jakovčić.

Tajništvo IDS-a priopćilo je kako nema nikakvih saznanja o spomenutoj temi.

"Stoga nam je nemoguće komentirati te insinuacije. Stav IDS-a je uvijek isti – institucije moraju obaviti svoj posao, ukoliko netko prekrši zakon, za to mora i odgovarati. Svi građani moraju biti jednaki pred zakonom" - poručili su iz IDS-a dodavši kako su "kvalitetne investicije uvijek dobrodošle u Istru".

Budući šef HTZ-a u Italiji Branko Curić vrlo je kratko komentirao Listove optužbe.

- To su sve neistine i laži. Epilog cijele te priče će se uskoro dogoditi na sudu, kazao je Curić. (C. B. GALIĆ/Hina)

CIJELU IZJAVU IVANA JAKOVČIĆA PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter