Izvanvremenski Cheov govor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Speeches, ambijentalna instalacija, koja predstavlja govor Ernesta Rafaela Guevare, poznatijeg kao Che, zapravo je prazna dvorana i prazni podij u kojem se pušta audio zapis njegovog govora, a dio je izložbe koja je postavljena u studiju Golo brdo u Rovinjskom Selu.

Autori su Ale Bertoncello i Pai Dusi, koji nastupaju pod umjetnickim imenom Progettozero(+).

- Razmišljali smo o tome da jednostavno postavimo audio zapis jednog politickog govora u praznu sobu, a ideja je da se s vremenom stvori serija situacija ovog tipa. Nije nam namjera da izgovoreno bude najbitnije niti da se išcitava direktno, jer postoji rizik da bude percipirano kao pomodno bavljenje odnosom umjetnosti i politike, ili na nivou majici s likom Chea. To je u biti emotivno tumacenje ideje politickog angažmana u širem smislu, gdje je svako djelovanje, teoretsko ili kulturalno, vec samo po sebi politicko i ima utjecaj na zajednicu, pojasnit ce dvojac.



Rijec je o govoru Chea prije putovanja u Boliviju, kojega je procitao Fidel narodu Havane.

- Lijep je i cudan, dirljiv i cinican s današnje tocke gledišta i sadrži sve kontradiktornosti koje nosi povijest. U tom smislu, možda svaki govor ima neku svoju cistocu i funkcionira zapravo i van prostora i vremena, odnosno postaje cak izvanpovijesnom formulom, pojasnio je Ale Bertoncello.

Uz ovu virtualnu pozornicu autori su izveli i zvucni performans u koji su takoder ukljucili razne govore poznatih govornika i to sa zvucnim intervencijama noisea, a koji je inspiriran instalacijom u studiju.

- Govori politicara miješaju se s tom vrstom muzike, a igramo zapravo na emocije. Igra se više na ono što ti govori, koji su cesto bili agresivni, mogu izazvati, a glazbene intervencije, koje su zapravo tek bucne intervencije, žele pobuditi jake osjecaje kod publike. Igramo se i u provokativnom smislu s govorima diktatora poput Hitlera, ali smo uvrstili i one lakše govore, govore Kennedyija i Martin Luthera Kinga, pojasnit ce dvojac.


Podijeli: Facebook Twiter