Izvanredno stanje u Kaliforniji zbog curenja metana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Guverner Kalifornije Jerry Brown proglasio je izvanredno stanje oko Los Angelesa zbog curenja velikih količina metana što je primoralo tisuće stanovnika na evakuaciju, a stručnjaci proglasili velikom ekološkom katastrofom.

- To je curenje neusporedivo, katastrofično jer se radi o metanu, plinu sa stakleničkim učinkom 80 puta moćnijim od CO2 na razini 20 godina i koji puno brže djeluje, rekla je Stephanie Pincetl, profesorica znanosti okoliša.

Mobilizirane su sve vladine državne agencije radi pružanja pomoći stanovništvu u okolici Porter Rancha, predgrađa Los Angelesa gdje iz podzemne cijevi metan curi već nekoliko mjeseci.

- Sve vladine agencije koristit će svoje osoblje, opremu i infrastrukturu radi stalnog i kompletnog odgovora na taj incident, piše Brown u priopćenju.

Brown ističe da se susreo sa stanovnicima Porter Rancha u ponedjeljak, od kojih je tvrtka za distribuciju plina Socal Gas već preselila nekoliko tisuća, a nekoliko tisuća ih je to zatražilo.

Zbog curenja metana i posebice smrdljivih aditiva namijenjenih signaliziranju curenja metana, plina bez mirisa, puno stanovnika iz okolice patilo je od mučnine, curenja krvi iz nosa i glavobolje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter