Izvanredni summit EU-a o Ukrajini i Rusiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici 28 zemalja clanica okupili su se u cetvrtak na izvanrednom summitu u Bruxellesu da bi dogovorili zajednicki odgovor na rusko rasporedivanje snaga na ukrajinskom poluotoku Krimu.

Dio zemalja clanica, narocito one s istoka kontinenta, zauzimaju se za oštre sankcije protiv Rusije, dok druge, poput Njemacke smatraju da je diplomatsko posredovanje najbolji nacin za rješavanje krize.

Njemacka kancelarka Angela Merkel rekla je da ce se razgovarati o sankcijama protiv Rusije, ali ce se kasnije odluciti o njihovoj eventualnoj primjeni.

Ona je rekla da je ponašanje Rusije u Ukrajini neprihvatljivo i da se mora poštovati teritorijalni integritet i suverenost svake zemlje, dodajuci da prije bilo kakve odluke treba dati šansu diplomatskim naporima.

Francuski predsjednik Francois Hollande pozvao je clanice EU-a da zauzmu jedinstven pristup prema Rusiji. "Kada je Europa jedinstvena, onda može pridonijeti rješenju", rekao je Hollande po dolasku na summit.

Britanski premijer David Cameron izjavio je da EU s izvanrednog summita treba poslati "vrlo jasnu poruku ruskoj vladi, da je ono što se dogada u Ukrajini neprihvatljivo i da stoga moraju uslijediti posljedice". Cameron je istaknuo tri stvari kojima treba težiti - dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovaracki stol, jasno reci da ce EU pomoci Ukrajini te uputiti Moskvi jasnu poruku.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite rekla je da Rusija pokušava ponovno crtati granice iz Drugog svjetskog rata i da Europa to još ne razumije. Osudivši "brutalnu agresiju" Rusije na Ukrajinu rekla je da ce nakon Ukrajine uslijediti Moldova, a nakon nje neka druga zemlja.

Hrvatski premijer Zoran Milanovic nije dao izjavu po dolasku na sastanak.

Pred celnicima EU-a više je opcija za koje se mogu odluciti. Ministri vanjskih poslova zemalja clanica u ponedjeljak su najavili ciljane mjere ako Rusija ne vrati svoje trupe u vojarne.

Na prvom je mjestu pridobiti Rusiju da sudjeluje u naporima za popuštanje napetosti da bi se sprijecio širi sukob.

EU bi mogao suspendirati pregovore s Rusijom o viznoj liberalizaciji, koji se vode od 2007. godine. Takoder postoji mogucnost uvodenja embarga na izvoz oružja u Rusiju.

Za donošenje bilo kakvih mjera potrebna je suglasnost svih zemalja clanica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter