Izvanredni otkaz štrajkaškom odboru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uprava Luke Koper pokrenula je postupak davanja izvanrednog otkaza za sva 23 clana štrajkaškog odbora dizalicara. Luka Koper je takoder zbog kršenja zakona otkazala ugovor jednom od partnera ciji su se zaposlenici solidarizirali sa štrajkašima. Gubitak zbog štrajka popeo se na pola milijuna eura, javlja STA.

Kako je na konferenciji za novinare rekao predsjednik uprave Gregor Veselko, danas radi cak 150 od 182 radnika koliko je trebalo raditi, i po njegovom mišljenju stanje se poako normalizira. Uprava je za dijalog, i ne pristaje na ucjene, rekao jel Veselko dodavši da je npitanje sigurnosti na poslu, koju su dizalicari najviše isticali u svojim istupanjima, jedva spomenuto u štrajkaškim zahtjevima. Ako je Luka Koper za nešto kriva, onda je kriva za to što je redovno isplacivala proizvodace, veli predsjednik uprave, piše delo.si.

Dizalicari su nakon više mjeseci pregovaranja u petak krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva. Kap koja je prelila cašu bila je odluka da na dva krana umjesto cetiri rade tri dizalicara, što znaci da u osamsatnom radnom vremenu umjesto cetiri imaju pet i pol sati intezivnog rada.

Time dizalicari zarade dodatnih 250 eura mjesecno, a neposredno pred štrajk zaposleno je 13 novih bdizalicara, rekao je Gregorn Veselko.

Sindikat odgovara da za redovno radno vrijeme zarade 1.200 eura i da placu mogu povecati samo prekovremenim radom, a radi se o vrlo teškom poslu. Zanima ih zašto Luka ne zaposli odmah potrebnih 30 dizalicara, vec unajmljuje robove iz BiH koje placa 630 eura mjesecno, a rade 250 do 300 sati.

Sindikat dizalicara pomorske djelatnosti ima oko 380 clanova, a ne štrajka se samo na poslovima prekrcaja lakokvarljive robe, žive stoke i opasnog tereta.(delo.si)


Podijeli: Facebook Twiter