Izvanredni nastup dva "wunderkinda"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugotrajnim aplauzom iznimno brojne publike koja je do posljednjeg mjesta ispunila crkvu sv. Franje ispraceni su akteri jednog od najboljih i svakako najposjecenijih ovoljetnih ovoljetnih koncerata klasicne glazbe. Nastup violinista Marca Grazianija i violoncelista Stjepana Hausera, dva, kako ih je organizator nazvao wunderkinda hrvatske klasicne glazbene scene, zaslužuje same epitete.

Sve je zapocelo Bachovim Adagiom i Fugom u g-molu za violinu solo, gdje se Graziani iskazao nevjerojatnim talentom, preciznošcu i iznimno sugestivnim scenskim nastupom.

J. S. Bacha (1685. – 1750.), u skladateljskom stvaralaštvu odlikuje osebujna mašta, utjecaj gregorijanskih korala te naglašena harmonijska i melodijska linija. Upravo je tu zahtjevnu, naglašenu melodijsku i harmonijsku liniju Graziani izveo posebno dojmljivo, pokazavši šaroliki spektar tehnickih i melodijskih mogucnosti koje violina pruža.

Tu simbiozu tradicije i modernog koja je prisutna kod Bacha Graziani je izveo suvereno, s istancanim osjecajem za svaku kadencu, za svaki akord.

Stjepan Hauser, o cijoj vrijednosti govore brojne nagrade i priznanja diljem svijeta izvanredno je izveo Sollimov "Alone za Cello Solo". Giovanni Sollima (1962.) je suvremeni talijanski violoncelist i skladatelj mlade generacije, cija djela predstavljaju simbiozu nježnih lirskih i nešto jacih, epskih akorda, što je Hauser predstavio tehnicki briljantno, a note koje su izlazile iz violoncela dale su poseban ugodaj sparnoj ljetnoj noci.

Zatim su ova dva mlada glazbenika zajedno izvela Kodalyjev "Duo za Violinu i Cello (Allegro serioso, non troppo, Adagio i Maestoso e largamente, ma non troppo lento - presto)".

Zoltan Kodaly (1882. – 1967.) madarski skladatelj, etnomuzikolog i glazbeni pedagog, sagradio je vlastiti bogati stil, u znaku madarske tradicije, daleko od kasnog romantizma i ekspresionizma, a taj je njegov stil lišen egzotike. Uz Bartoka najznacajniji je predstavnik suvremene madarske glazbe.

Prilikom te izvedbe posebno je došla do izražaja besprijekorna muzikalnost, tehnicka uigranost te sugestivan, suptilan dijalog dvaju instrumenata koji su se kontinuirano nadopunjavali.

Njegovana muzikalnost, izraženi osjecaj za melodijsku liniju pokazali su da je rijec o vrlo talentiranim glazbenicima.

Stjepan Hauser (Pula, 1986.) laureat je najprestižnijih medunarodnih natjecanja u Velikoj Britaniji i dvostruki pobjednik onog "Francesco Forgione" 2008. u Italiji. U Hrvatskoj je dvaput bio proglašen prvakom države, 2002. i 2004. godine, a pobjednik je i medunarodnih natjecanja "Rudolf Matz" 2005. i Lions Grand Prix 2003. Svirao je i za britanskoga princa Charlesa u Buckinghamskoj palaci i onoj St. James. Clan je The Greenwich trija, koji još cine slovenska violinistica Lana Trotovšek te japanska pijanistica Yoko Misumi, s kojim je osvojio brojne nagrade i priznanja.

Lani je pobijedio na televizijskom natjecanju "Potraga za najtalentiranijim mladim glazbenikom" u emisiji "Dobro jutro Hrvatska". Pobjednik je svih natjecanja pri Trinity College of Musicu u Londonu, ukljucujuci Vivian Joseph Classical Concerto Competition 2007., Leonard Smith & Felicity Young Competition 2007., Vera Kantrovich Bach Competition 2007. i J & A Beare Prize for Classical Concerto 2007. Osvojio je 21 prvu nagradu.

Marco Graziani iz Rijeke (1988.) trenutno pohada cetvrtu godinu Muzicke akademije u Zagrebu u klasi profesora Leonida Sorokowa.

Vec deset godina redovito pohada ljetne i zimske seminare u Hrvatskoj, Austriji, Italiji i Japanu pod vodstvom eminentnih strucnjaka. Višestruki je dobitnik prvih nagrada na Hrvatskom natjecanju ucenika i studenata glazbe i plesa, Zajcevim danima, natjecanju Etide i skale, europskom natjecanju "Alfredo i Wanda Marcosig" u Goriciji, onom Istria Nobilissima i na Grand Prix Lions Cluba Rijeka. Na velikom medunarodnom violinistickom natjecanju 2006. godine u Lisabonu osvojio je trecu nagradu, a na medunarodnom natjecanju gudaca u Moskvi iste godine drugu.


Podijeli: Facebook Twiter