Izvanredni izbori u Srbiji u ožujku?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji mogli bi biti raspisani 29. siječnja, nakon što tjedan dana ranije bude održana najavljena međuvladina konferencije Srbije i Europske unije kojom bi i formalno bili započeti pregovori o članstvu u Uniji, najavljuje u četvrtak beogradski tisak pozivajući se na više izvora iz vladajuće koalicije.

Izbori su riječ koja je na političkoj sceni Srbije i najčešće izgovarana od početka 2014. godine, a list "Politika" danas piše kako će parlamentarne izbore srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić raspisati 29. siječnja. U tom bi slučaju izbori mogli biti održani 16. ožujka, istodobno kada i izbori za vlast u Beogradu, kojim nakon prošlogodišnje smjene gradonačelnika i predsjednika vodeće oporbene Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa sada upravlja privremeno petočlano tijelo koje je faktički pod kontrolom vladajuće koalicije na državnoj razini.

Prema navodima "Politike", 29. siječnja je i posljednji dan kada je moguće raspisati izbore da bi se oni održali istodobno kad i izbori u Beogradu, odnosno 16. ožujka. 

Slijedeći logiku dosadašnjih službenih ocjena i političkog kalendara koji očekuje Srbiju na vanjskom i unutarnjem planu, čini se izvjesnim kako nikakve ozbiljnije odluke o izborima ne može ni biti prije 21. siječnja i briselske međuvladine konferencije EU i Srbije. Prije tog dana, po mnogim ocjenama analitičara i medija, svaka odluka o eventualnim prijevremenim izborima mogla bi biti preuranjena, jer pregovori o članstvu u EU nisu ni započeli. Taj se zaključak može izvesti i iz nedavne poruke njemačkog veleposlanika u Srbiji Heinza Wilhelma kako Njemačka ne bi blagonaklono prihvatila eventualne prijevremene izbore u Srbiji u godini početka pregovora o članstvu u EU.

Ocijenivši aktualnu srbijansku vladu stabilnom, Wilhelm je ocijenio da izvanredni izbori ne bi pridonijeli dojmu o Srbiji kao stabilnoj zemlji ni u drugim europskim državama "jer otvarate pregovore, a potom se, pet tjedana kasnije, održavaju novi izbori, što znači da gubite vrijeme".

Izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin ocijenio je tijekom nedavnog posjeta Beogradu da eventulna odluka o izvanrednim izborima u Srbiji nije tema za Bruxelles i istaknuo da će "biti primijenjeni plan A ili plan B", ovisno o tome hoće li izbora u Srbiji biti ili ne. "I ako bude izbora, ja se nadam da će (šefica pregovaračkog tima Srbije s EU) Tanja Miščević dolaziti u Bruxelles i da ćemo nastaviti razgovore", rekao je Kacin. 

Naprednjaci su, nakon pobjede na izborima 2012. godine, formirali koalicijsku vladu sa Socijalističkom partijom Ivice Dačića i Ujedinjenim regionima Srbije Mlađana Dinkića, a nakon rekonstrukcije vlade prošle godine, u vladi su ostali samo socijalisti i naprednjaci. Poslije rekonstrukcije vlade sve su učestalije bile izjave visokih dužnosnika SNS da, sukladno jakosti i popularnosti stranke, na čelu vlade treba biti naprednjak, a jedina osoba koja u toj stranci ima bespogovoran utjecaj je njezin predsjednik i aktualni vicepremijer Aleksandar Vučić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter