Izvanredna Županijska skupština o Brijuni rivijeri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvanredna sjednica Skupštine Istarske županije bit ce u cetvrtak, 28. srpnja, u 17 sati u pazinskom Spomen domu, a na dnevnom redu imat ce samo jednu tocku - davanje konacne suglasnosti na prijedlog ugovora o provedbi razvojnog programa Brijuni rivijera na lokacija Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina-Monumeti, potvrdio je Dino Kozlevac, predsjednik Županijske skupštine.

Veli da je župan, koji je ovlašteni predlagac, zatražio od njega sazivanje izvanredne sjednice zato što je Vlada uputila sporazum na konacno usvajanje s ciljem da ga se u petak potpiše, da se radi o hitnoj materiji i "mi se prilagodavamo odluci Vlade".

Kozlevac nam je rekao i da pisano obrazloženje za sazivanje sjednice Skupštine još nema i da nema niti materijale! O svemu su informirani predsjednici klubova vijecnika, a tijekom utorka su svim vijecnicima trebali biti mailom poslani materijali za sjednicu.

"Sjednica Vlade ce biti u cetvrtak u Istri, i to, kako sada stvari stoje, u Umagu", saznajemo od istarskog župana Ivana Jakovcica.

Isti ce dan i dan ranije na izvanrednim sjednicama zasjedati Županijska skupština u Pazinu, gradska vijeca Pule i Vodnjana te Opcinsko vijece Fažane, a na dnevnom redu imat ce samo spomenutu jednu tocku.

"Nije u redu da najprije informiram javnost, a tek onda  vijecnike. Držat cu se reda", rekao je Jakovcic, od kojeg smo htjeli saznati što je uspio ispregovarati s predstavnicima Agencije za upravljanje državnom imovinom jer njega su županijski vijecnici ovlastili da prenese sve primjedbe i nastoji da ih se što više ukljuci u konacni tekst ugovora.

Jedino što smo o tome saznali je da je vrlo zadovoljan pregovorima koji su "na tragu svih ideja i želja koje smo imali".

Na pitanje o tome zašto se sada doslovno preko noci forsira donošenje tog ugovora i sazivaju izvanredne sjednice, Jakovcic tvrdi da nije ništa preko noci, da se radi o znacajnom projektu, da ne zasjeda Vlada svaki dan u Istri, da dolaze svi ministri i da se želi krenuti u realizaciju projekta Brijuni rivijera.

Ugovor bi za tri lokacije u projektu trebali vec u petak potpisati premijerka Jadranka Kosor i istarski župan Ivan Jakovcic negdje u južnoj Istri, a najvjerojatnije na Brijunima. Naši pouzdani izvori tvrde da je potpisivanje ugovora vec ovog vikenda forsirala i jedna i druga strana, odnosno i Vlada i Županija. Jakovcicu je, naime, jako stalo da se on potpiše što prije ne bi li natjecaj krenuo prije raspisivanja parlamentarnih izbora.

Izvori tvrde da Jakovcic smatra da ce projekt pasti u drugi plan nakon izbora, pogotovo ako pobijedi Kukuriku koalicija, jer ce prvo morati proci neko vrijeme prilagodbe nove Vlade, a zatim ce imati puno važnijeg posla nego što je realno za državu bitna realizacija projekta Brijuni rivijera.

S druge strane, Vlada je sama tražila da se ugovor potpiše za vikend, kada se ona sastaje u Istri, jer ce to biti odlicna prilika za njenu promociju. (S. BENIC, B. ŽIŽOVIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE U SRIJEDU.


Podijeli: Facebook Twiter