Izvan sezone umaški poslovni prostori 30% povoljniji


Zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada Umaga mogu donekle odahnuti novom odlukom gradske uprave o smanjenju najma za dvije trećine godine. Razloga za veselje imaju i oni koji u sklopu poslovnog prostora imaju skladište za koje im se cijena najma prepolovila. Tim mjerama nastoji se pomoći zakupcima tijekom ekonomske krize i potaknuti ih na rad u razdobljima kada je poslovanje uvelike umanjeno, odnosno izvan turističke sezone.

- Da bi ljudima pomogli, odlučili smo na našem gradskom području za poslovne prostore i za tržnicu gdje imamo kioske, umanjiti cijenu najma, kaže umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

- Imamo standardnu cijenu najma koja je određena pravilnikom, a prošle i ove godine umanjili smo je jer je ekonomska kriza i male trgovine se zatvaraju, a važno je zadržati radna mjesta. Ono što je bilo u našoj moći, napravili smo. Neovisno o tome što smo bazne cijene smanjili, a mjerilo su nam gradovi na zapadnoj obali Istre, odnosno, Novigrad, Poreč i Rovinj, mi i inače imamo najmanje cijene javnih površina i poslovnih prostora na zapadnoj obali. Primjerice, kod nas je u sezoni za četvorni metar javne površine naknada šest, a u Poreču 12 kuna. Vjerujem da su ljudi dovoljno opterećeni i s ovih šest kuna, no situacija je takva i drugačije ne možemo, kazao je Bassanese.

Prema ovoj odluci u siječnju, veljači, studenom i prosincu Grad je najam umanjio za 30 posto, a za ožujak, travanj, svibanj i listopad 20 posto. Ostali mjeseci se računaju u turističku sezonu te se najam neće smanjivati. Za korisnike poslovnih prostora koji u sklopu imaju skladište potonja će se kvadratura obračunavati s 50 posto umanjenim iznosom. (M. SARDELIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter