Gastronomski vodič Istra Gourmet 2015/2016 na čijim je stranicama mjesto pronašlo 200-injak istarskih ugostiteljskih objekata predstavljen je u četvrtak u raskošnoj Villi Polesini u Poreču smještenoj na isturenom najzapadnijem jezičcu porečkog poluotoka odnosno starog grada.
- Možda brojem jesmo mali, ali imamo izuzetno kvalitetnu i raznovrsnu ponudu u našim oštarijama i restoranima, a to je zasigurno još jedan motiv za dolazak turista u Istru, kazao je istarski župan Valter Flego dodavši da županija u posljednjih 15-ak godina mnogo ulaže u enogastronomsku scenu. U ovogodišnjem izdanju vodiča nagrađeno je šest ugostitelja iz kategorije restorani: San Rocco iz Brtonigle (93,5 bodova), Damir & Ornella iz Novigrada (93), Zigante iz Livada (92) te Milan iz Pule, Čok iz Novigrada i Sveti Nikola iz Poreča (91). U kategoriji konoba najviše ocjena osvojile su Alla Beccaccia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Buščina iz Umaga, Batelina iz Banjola, Stari podrum iz Momjana te Toklarija iz Buzeta. Vodič Istra Gourmet koji je tiskan u nakladi od 30 tisuća primjeraka predstavio je autor projekta Franko Lukež. Četverojezični vodič bit će dostupan na svim punktovima turističkih zajednica Istre, a može se preuzeti na www.istra.hr/hr/planiranje-putovanja/brosure.
- U 19 godina koliko već izdajemo istarski gourmet vodič dogodili su se ogromni, rekao bih revolucionarni pomaci u našim ugostiteljskim objektima kako u kvaliteti ponude, serviranju, pripremanju istarskih autohtonih namirnica odnosno načina na koji smo ih ponovno revalorizirali, kazao je Denis Ivošević, direktor TZ-a Istre, dodavši da su u prvih deset kvalitetom iskočili mnogi mladi restorani kojih nije bilo prije 20 godina. Direktor Ivošević je predstavio nova izdanja inozemnih gurmanskih vodiča koji uključuju istarske ugostitelje u prisustvu predstavnika Jeune Restaurateur d'Europe Hansa Van Manena te talijanskih vodiča L'Espressa Italia i A Tavole con le Venezie Luigija Coste.
"Istra je prisutna gotovo u svim najvažnijim europskim gourmet vodičima. Najviše je istarskih predstavnika, 25 restorana, uvršteno u austrijski vodič Gault Millau, u talijanskom A Tavole con le Venezie imamo dvanaest restorana, u L'Espressu deset, a u prestižnom Jeune Restaurateur d'Europe četiri istarskih restorana, kazao je Ivošević dodavši da je najčešći ključni kriteriji za uvrštenje ugostiteljskih objekata u gurmanske vodiče izbor namirnica, priprema hrane, uspješnost serviranja i opći dojam.
Tom su prilikom dodijeljene prestižne diplome Gault Millau. Restoran Monte iz Rovinja dobio je tri kapice i 17 bodova, Damir&Ornella iz Novigrada te Villa Meneghetti iz Bala dvije kapice i ocjenu 16, a Marina iz Novigrada, Zigante iz Livada, Pepenero iz Novigrada i Wine Vaultu iz Rovinja dvije kapice i ocjenu 15. Jednu kapicu i ocjenu 14 dobili su San Rocco iz Brtonigle, Čok iz Novigrada, Morgan iz Bracanije, Stari Kaštel iz Kaštela, Milan iz Pule, Mare e Monti iz Umaga te konobe Buščina iz Umaga, Toklarija iz Sovinjaka, Batelina iz Banjola i La Grisa iz Bala. (Anđelo DAGOSTIN)