Izuzetan arheološki nalaz u Vinkovcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja u Vinkovcima pronaden je vrijedan nalaz - ostava s luksuznim antickim srebrnim posudem koje prema prvim pokazateljima okvirno datira s kraja 4. stoljeca, koji se sada, pod stalnim nadzorom policije, cuva u trezoru i pod alarmom u Gradskom muzeju Vinkovci, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture.

Rijec je o senzacionalnom nalazu. On po vrijednosti pojedinacnih predmeta ne može biti usporediv sa Seusovim blagom, ali je po broju predmeta, njih više od pedeset, daleko veci, ustvrdio je Zlatko Uzelac, pomocnik ministrice kulture na konferenciji za novinare.

Taj po vrijednosti i obimu rijedak nalaz rimskog posuda pronaden je 23. ožujka, u Dugoj ulici 26. Pojedini primjerci posuda su pozlaceni i ukrašeni, a dio sadrži i gravirane ukrase koji prikazuju životinje, bilje, arhitekturu i ljudski lik.

Otkriven je i natpis koji govori da je izradivac barem dijela tog posuda bio Antonije Akvila. Ukupna je težina srebrnog posuda, medu kojima su pladnjevi, tanjuri, zdjele, vrcevi, caše i žlice, veca od 30 kilograma.

Uzelac je ocijenio da je nalaz rezultat sustavnog arheološkog istraživanja antickih Cibala, buduci da su u Vinkovcima sva kopanja kod gradevinskih radova pod kontrolom arheologa. S obzirom na to da su to cesto velika istraživanja, angažiraju se i privatne tvrtke, a radove u blizini Name provodila je zagrebacka tvrtka Geoarheo po vodstvom arheologa Šime Vrkica, dodao je.

Pronadeni nalazi u cetvrtak ce se izložiti na konferenciji za novinare u Vinkovcima, nakon cega ce se prevesti u Zagreb gdje ce se oblikovati radni tim koji ce pomoci da se vrijedni nalaz uredi i restaurira te vrati u Vinkovce. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter