Izumljen umjetni benzin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stigla je vijest koju ce svi vozaci docekati s velikim oduševljenjem.

Britanski znanstvenici proizveli su umjetni benzin koji ce moci pokretati postojece automobile i motore, a cijena ce mu biti znatno niža od konvencionalnog benzina. Ujedno je novi benzin i ekološki prihvatljiviji.

Britanski znanstvenici usavršavaju umjetni benzin temeljen na vodiku koji ce moci pokretati postojece automobile i motore, a koji ce koštati znatno manje od konvencionalnog benzina. Cijena ce mu biti oko 1,6 kuna.

Vodik ce u sastavu benzina potpuno zamijeniti ugljik, tako da nece biti ni emisije štetnih plinova, cime ce umjetni benzin biti ekološki prihvatljiv i mnogo jeftiniji.

Prvi testovi na cesti ce biti obavljeni tijekom sljedece godine, a novi benzin bi se mogao naci u prodaji za tri do pet godina.

Cak i sa svim porezima, litra umjetnog benzina nece koštati nešto više od pet kuna. Energija vodika se može iskoristiti sagorijevanjem ovog plina ili njegovim kombiniranjem s kisikom u gorivim celijama kako bi se proizvela elektricna energija. Metode skladištenja vodika su za sada nesigurne i skupe, piše Daily Mail.


Podijeli: Facebook Twiter