"Izumitelj" nasmijao i rastužio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Solidno popunjena kazališna dvorana Puckog otvorenog ucilišta "Ante Babic" ugostila je hit-predstavu "Izumitelj" u izvedbi zagrebackog kazališta Kerempuh sa Željkom Königsknechtom u glavnoj i jedinoj ulozi. Autor teksta je Nenad Stazic, a redatelj Boris Kovacevic.

Glavni lik je policijski službenik, odnosno milicajac Lazar S. Mijatovic, zvani Lazo, koji 90-ih ostane bez posla, tocnije biva umirovljen zbog "zasluga" iz prošlih vremena, ali ponajviše zbog "loših" krvnih zrnaca. Tražeci izlaz iz egzistencijalne krize odluci se baviti amaterskim izumiteljstvom i na taj nacin dodatno zaraditi.

Izumi bi trebali poboljšati i olakšati život umirovljenika, ali to ne cine. I tako je, obracajuci se publici koja se dotad dobro nasmijala, retoricki pitao ima li nade i spasa? Zašto nakon dugog radnog vijeka u kojem se pošteno naradio ne može svoju starost živjeti dostojanstveno? Zašto unucima, dok se s njima igra u parku, ne može kupiti ni cokoladu?

Kao i u dosadašnjim zapaženim radovima ("Vježbanje demokracije", "Ratni profiteri u Hrvata", "Pljuska", "Domovnica" i drugi), Stazic, koji je prije no što je postao saborski zastupnik bio komediograf, na ironican nacin progovara o recentnim zbivanjima u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter