Izumire li istarska rakija?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lozovaca, a s njom i biska, ruda i medica, tipicne istarske rakije, posljednje se dvije godine proizvode puno manje nego prije. Tako barem proizlazi iz izjava nekoliko proizvodaca. Domace žestice, koje Istra može ponuditi uz vino i ulje, teško preživljavaju krizna vremena i nove namete. Umjesto za proizvodnju rakije, najveci dio dropa u Istri završava kao gnojivo, koristi se za kompost.

Mnogi mali proizvodaci rakija, a to su oni koji za tržište proizvedu do tisucu litara, posljednje su dvije sezone - otkako je 2010. godine uveden novi Zakon o trošarinama - drasticno smanjili proizvodnju ili odustali od nje.

Poznati proizvodac domace žestice Elvis Visintin iz Zarecja kaže da prošle godine nije proizveo ništa, a vjerojatno nece niti ove jeseni. Još uvijek prodaje stare zalihe. Ako se stanje ne popravi, odustat ce od proizvodnje, premda je uredio i kušaonicu. Kaže da se zbog smanjene potražnje s jedne strane te nelogicnog Zakona o trošarinama s druge proizvodnja uopce ne isplati.

Naime, svi proizvodaci koji nemaju trošarinsko skladište moraju platiti 53 kune po litri proizvedenog alkohola 30 dana nakon proizvodnje rakije, a ne nakon što rakiju prodaju. Pored toga, moraju imati uredaj koji mjeri protok cistog alkohola cija je vrijednost tisucu i pol do dvije tisuce eura. Ukoliko kontrolori pronadu nepravilnosti u radu, kazna iznosi do 40.000 kuna, a nekima je upravo toliki cjelogodišnji prihod.

Miro Petohleb poznati je proizvodac Životnog eliksira, lozovace oplemenjene sa 16 trava, te ostalih rakija kao što su biska, ruda, medica. Nekada je proizvodio i do 50.000 litara pica za koja je dobio više od stotinu priznanja. Danas je registriran kao proizvodac s manje od tisucu litara rakije.

- Ako hocete pošteno raditi, to je kod nas nemoguce. Upravo sam ja tražio da se regulira proizvodnja rakije, da bi se na koncu stroga kontrola pocela provoditi nad onima koji vec imaju sve regularno, razocaran je Petohleb. Tvrdi da je on sam koristio više posebnih markica za žestoka alkoholna pica nego cijela Slavonija. Kaže da su mu inspekcije odredile kazne, a protiv njih vodi spor koji još uvijek nije završen.

Kada bi proizvodio puno više rakije, mogao bi je plasirati na tržištu. Imao je cetiri upita za izvoz, ali ih je morao odbiti. Prije dvije godine na ime poreza platio je 200.000 kuna, lani upola manje, a ove ce godine uplatiti samo trecinu.

- Na šteti nisam samo ja, nego i država, dodaje. Ranije je otkupljivao od 50 do 100 litara rakije od malih proizvodaca. No, otkako je uveden novi zakon nitko više ne želi proizvoditi rakiju. Naime, za proizvodnju više od 20 litara alkohola mora se unaprijed platiti trošarina. To se ne isplati nikome. (J. ORLIC)

OVO JE DIO TEKSTA KOJI U CIJELOSTI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter