Izum koji pomaže u oživljavanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Voditelj pazinske Hitne medicinske pomoci dr. Ivor Kovic nedavno je osmislio novi nacin reanimacije pacijenata koji bi mogao globalno poboljšati rad hitnih službi i potencijalno spasiti živote stotine ljudi.

Izumio je svojevrsni reanimacijski pritiskivac kojim se pri masiranju srca obuhvaca šira površina prsa no kod masiranja rukama, što prema nekim medicinskim istraživanjima povecava šanse za oživljavanje, kaže dr. Kovic, inace Rijecanin. Upotrebom takvog pomagala, u kojem su ruke u prirodnom položaju, reanimator se mnogo manje umara, a to poboljšava kvalitetu oživljavanja.

No, glavna vrijednost ovog izuma je u tome da se u utor pomagala umece mobitel (ili gadget) s akcelerometrom koji pri srcanom arestu zvukom i slikom korigira masiranje do optimalnog ritma i snage. Radi se o aplikaciji službenog naziva Pocket CPR koju je prije pola godine na tržište izbacio farmaceutski div Zoll, a koja se instalira u napredne mobitele kao što je iPhone. Aplikacija se zasad koristi samo za vježbanje, ali bi je uskoro americka agencija FDA trebala odobriti za javnu upotrebu.



"Cak i nama lijecnicima teško je odrediti optimalni ritam od stotinu pritisaka u minuti i dubinu od cetiri do pet centimetara, pa ovakav uredaj ispravlja brojne greške", kaže dr. Kovic dodajuci da su se mnogi lijecnici iznenadili uvidjevši da su dosad nepravilno reanimirali osobe sa srcanim arestom.

Tvorci aplikacije iz tvrtke Zoll zamislili su da se tijekom reanimacije gadget drži izmedu prekriženih ruku što je dosta nespretno i umara, pa je lucidni dr. Kovic izmislio novi i lakši nacin reanimacije. Grubi, ali funkcionalni prototip reanimacijskog pritiskaca hitro mu je izradila rijecka tvrtka Noven, pa je vec stigao pokrenuti intelektualnu zaštitu patenta i same ideje.

"Vec su mi se javili za patent zainteresirane tvrtke iz Hrvatske i svijeta, ali me zacuduje slab interes hrvatskih lijecnickih institucija", kaže dr. Kovic. Ovih su ga dana zvali i novinari iz Francuske i Španjolske, a za izum dobiva upite i od kolega lijecnika iz Bugarske.


Podijeli: Facebook Twiter