Izravna dokapitalizacija banaka iz kriznih fondova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici 17 zemalja eurozone dogovorili su u petak rano ujutro da se do kraja ove godine uspostavi mehanizam koji ce omoguciti da se pod odredenim uvjetima banke izravno dokapitaliziraju iz stalnog kriznog fonda EU-a, što je velik napredak jer eventualno spašavanje banaka nece opterecivati nacionalne proracune.

Uvjet za to je uspostava stalnog nadzornog mehanizma u kojem ce sudjelovati i Europska središnja banka.

- Potvrdujemo da se mora razbiti zacarani krug izmedu banaka i država. Komisija ce uskoro predstaviti prijedloge jedinstvenog nadzornog mehanizma. Tražimo od Vijeca da te prijedloge hitno razmotri do kraja 2012.

Kada se uspostavi jedinstveni nadzorni mehanizam koji ukljucuje i Europsku središnju banku, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) moci ce izravno dokapitalizirati banke u eurozoni, kaže se u izjavi celnika eurozone.

Na takvom rješenju najviše je inzistirala Španjolska jer bi spašavanje njezinih banaka povecalo javni dug do neodržive razine.

Celnici eurozone takoder su izrazili spremnost na fleskibilniju uporabu kriznih fondova EFSF i ESM da bi oni mogli izravno kupovati obveznice zemalja u poteškocama, na cemu je najviše inzistirala Italija.

- Na zahtjev Italije uvršten je, nakon duge rasprave, jedan paragraf o mehanizmima za stabilizaciju tržišta za države koje poštuju preporuke i pakt o stabilnosti i koje unatoc tome imaju problema s financiranjem na tržištu zbog previsokih kamata, izjavio je talijanski premijer Mario Monti.

Monti je rekao da je ovaj dogovor od velike važnosti za buducnost Europske unije i eurozone.

Španjolska i Italija snažno su se borile za takva rješenja prema kojima je najviše rezervi imala Njemcaka. Rim i Madrid odbili su potpisati pakt o stabilnosti i rastu, cije su pojedinosti uglavnom dogovorene, sve dok se ne dogovore hitne mjere koje bi osigurale smanjenje kamata na obveznice zemalja u poteškocama.


Podijeli: Facebook Twiter