Izraelski parlamentarci na komemoraciji u Auschwitzu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od pedeset članova izraelskoga parlamenta posjetilo je u ponedjeljak nekadašnji koncentracijski logor u Auschwitzu u povodu 69. godišnjice oslobođenja toga nacističkog logora.

Riječ je o najvećem izaslanstvu 120-članoga Knesseta koje je posjetilo logor na jugu Poljske, mjesto na kojem su nacisti od 1940. do 1945. ubili milijun i pol ljudi, većinom Židova.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust zajedno sa zastupnicima Knesseta obilježili su i preživjeli logoraši, ministri izraelske vlade, poljski dužnosnici i predstavnici desetaka drugih zemalja.

"Danas, 69 godina poslije odlaska iz pakla zvanog Auschwitz, ponovno smo ovdje kao ponosan narod, kao ponosni građani nove židovske države koja se uzdigla na ruševinama europskog židovstva", rekao je preživjeli logoraš Noah Klieger, danas 87-godišnjak.

Čelnik laburista Isaac Herzog, čelnik izraelske delegacije, rekao je kako Židovi moraju za buduće naraštaje stvarati "drukčiji svijet, svijet bez straha, u kojem će Židovi biti svuda sigurni".

"Izgubimo li nadu u gradnju novoga svijeta, onda smo se predali Auschwitzu", dodao je.

Prije toga izraelsko je izaslanstvo položilo vijenac pod metalni znak s njemačkim tekstom Arbeit macht frei (Rad oslobađa), kakav je dočekao logoraše na ulasku u logor. Malen broj logoraša preživio je plinske komore, medicinske eksperimente, bolesti i glad. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter