Izraelska veleposlanica posjetila Vodnjan


Grad Vodnjan je službeno posjetila veleposlanica države Izrael u Republici Hrvatskoj gospođa Zina Kalay Kleitman. Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović dočekao je gošću u Maloj vijećnici gdje joj je ovom prigodom predstavljena Vodnjanština.

- Ono što je trenutno najprepoznatljivije kad se spomene Vodnjan su definitivno izvrsna maslinova ulja koja su iz godine u godinu u vrhu ljestvice svjetskih ulja. Također nastojimo ulagati u gospodarske grane, kao što su turizam, malo poduzetništvo i industrija. Upravo smo zato razvili dvije poslovne zone čiji je razvoj vrlo važan, a trenutno je u zonama zaposleno oko 600 ljudi, naglasio je gradonačelnik Vitasović opisujući trenutnu situaciju u Vodnjanu.

Gospodarski razvoj Vodnjana teži ka poticanju i razvoju gospodarstva te malog i srednjeg poduzetništva, vrlo važna su ulaganja na području poljoprivrede i turizma gdje se nastoji podupirati obiteljsko gospodarstvo te ugostiteljski i turistički objekti manjeg i srednjeg broja smještajnih jedinica. Upravo se ovakvim smjerom razvoja nastoji održati kvaliteta života koja spaja ruralni i urbani način života za dobrobit i blagostanje svih žitelja Vodnjanštine, rekao je Vitasović.

- Zahvaljujem vam na prezentaciji vašeg grada. Čitala sam o Vodnjanu no, po prvi puta sam ovdje. To sigurno nije i zadnji put. Jako sam zadovoljna što sam osjetila vaš kraj, krenuvši s Rovinjem, zatim jučer Pula, a danas sam tu u Vodnjanu. Iako sam u vašoj zemlji tek šest mjeseci, već prepoznajem značajne razlike u prirodi, pejzažu, bogatstvu različitih kultura i jezika. To su blagodati koje imate i koje su tu. No, prepoznala sam i probleme spore birokracije i nestabilnih zakona koji definitivno ne privlače investitore u vašu zemlju. Naši poduzetnici izlaze iz okvira granica Izraela, ali ih u Hrvatskoj baš i nema. Izrael se razvija ne samo u sektoru poljoprivrede čije proizvode izvozimo diljem svijeta, već i u sektoru IT tehnologije. Ovaj drugi sektor je upravo vrlo važna karika koja doprinosi razvoju naše zemlje, opisala je svoje dojmove veleposlanica Izraela Kleitman.

U daljnjim razgovorima naglasak je bio na mogućnostima suradnje koje je najlakše pokrenuti na kulturnom planu. Upravo je prilika u kolovozu, na manifestaciji Leron - međunarodnom festivalu folklora - da se ove dvije kulture upoznaju bolje te razmijene iskustva i učvrste veze. Izrael je zemlja koju sve više posjećuju i hrvatski turisti, a i Izraelci u zadnjih desetak godina sve više upoznaju Hrvatsku.

Na kraju primanja, gradonačelnik je veleposlanici uručio repliku starog Statuta Vodnjana te autohtone poljoprivredne proizvode ovoga kraja. Veleposlanica je s gradonačelnikom razgledala centar Vodnjana i posjetila crkvu sv. Blaža u kojoj je razgledala Sveta tijela i muzej relikvija. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter